Na vsebino

Včeraj 1290 pozitivnih PCR in hitrih testov, umrlo 22 covidnih bolnikov

Včeraj so opravili 4.299 PCR-testov in 8.494 hitrih testov. Med PCR-testi so odkrili 987 pozitivnih, med hitrimi pa 303 pozitivnih rezultatov. Umrlo je 22 bolnikov s covidom-19.

Odstotek pozitivnih med PCR-testi znaša 23 odstotke, med hitrimi testi pa 3,6 odstotke. Število aktivnih primerov okužbe je naraslo za 1.290, 1545 ljudi pa je ozdravelo. Trenutno je v državi 17.227 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, poroča sledilnik za covid-19. Povprečje znovih primerov zadnjih 7 dni je manjše za 2,6 odstotka in znaša 1.215,6.

Prejšnji petek so odkrili 1506 okužb.

Vlada je prek Twitterja prej omenjene številke potrdila. Dodala je še slednje informacije. V bolnišnicah se zdravi 1047 bolnikov s covidom-19, na intenzivni negi jih je 165. Umrlo je 22 bolnikov s covidom-19.

V trgovinah spet spodnje perilo in nogavice

Potrošniki lahko v prodajalnah, kjer sicer pretežno prodajajo živilske in higienske izdelke, spet kupijo tudi spodnje perilo in nogavice. Hkrati pa se z vladno odločitvijo zapirajo nenujne trgovine v obalno-kraški in zasavski regiji.

Vlada je v sredo podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom z enakimi izjemami, kot so veljale do zdaj. To pomeni, da so lahko odprte živilske prodajalne, lekarne, bencinski servisi, geodetske in dimnikarske storitve, tržnice s hrano, frizerski saloni in čistilnice. V živilskih prodajalnah in drogerijah pa lahko od sobote na prodajne police znova umestijo tudi nogavice in perilo.

Nekaj sprostitev v rdečih regijah

V statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko ‒ to so osrednjeslovenska, podravska, gorenjska, koroška, primorsko-notranjska, pomurska in savinjska ‒ velja še nekaj sprostitev glede prodajanja izdelkov. Dovoljene so premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa ter specializirane prodajalne z otroškim programom. Prav tako lahko v teh regijah še vedno obratujejo žičniške naprave in smučišča, če upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče ali da mu negativen test na okužbo s koronavirusom predloži sam uporabnik.

Med t. i. črne regije ‒ tiste z manj ugodno epidemiološko sliko ‒ sta po novem uvrščeni tudi obalno-kraška in zasavska regija, kar pomeni, da se v teh dveh regijah ukinjajo pretekli teden sproščene izjeme. Poleg nenujnih trgovin in žičniških naprav, ki ne smejo obratovati, se zapirajo tudi galerije in muzeji, knjižnice pa morajo preiti na brezstično izposojo.

Z negativnim PCR-testom mogoča vozniška usposabljanja

V veljavo stopa tudi odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil. Novost je, da bodo v zadnjem času prepovedana vozniška usposabljanja zdaj mogoča ob predložitvi negativnega testa tako na strani izvajalcev kot uporabnikov.

Vir: RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj