Na vsebino

Črnomelj fčasih (8)

Ohcet leta 1949.

"Na prvi fotografiji je voz s svati preden so odšli na poroko. Z vajetmi v rokah je Albert Šus iz Rodin.

Druga fotografija je posneta pred nevestino rojstno hišo na Selih. Na fotografiji so vsi, ki so bili na ohceti.

Fotografiji je posnel poklicni fotograf Plutov Tone iz Črnomlja.

Dogodek je potekal 28. maja 1949 na Selih pri Otovcu št. 1. Takrat sta se poročila Veronika Zupančič iz Sel in Jože Brula iz Talčjega Vrha..

Morda bo za koga zanimiv zapis , kako so potekale takrat priprave in sama ohcet.

Vsaka kmečka hiša je takrat morala imeti eno večjo sobo, ki se je ob tej priložnosti popolnoma izpraznila. Taprava kmečka ohcet je trajala dve noči. Prva noč v soboto na nevestinem domu, drugo noč pa na ženinovem domu. Trajala je obvezno do belega dne.

Ohcet v vasi je bil dogodek za vso vas.

Domača hišna mati je najela kuharico, ki je vodila vse priprave. K hiši je prišla že v torek. Najprej se je peklo trdo pecivo, nato mehkejše. Delali so se rezanci, pekli šarkeljni in potice, nazadnje še kruh. Vsa peka je bila v krušni peči.

Ohcetna pojedina se je pričela, ko se je storila noč. Najprej se je postreglo govejo juho z rezanci, v kateri se je morala obvezno, kuhati starejša kokoš. Nato govedina s hrenom iz domačega vrta in pražen krompir. Potem se je postregla orehova potica, šarklji in drobno pecivo. Čez nekaj ur proti polnoči so se postregle v peči pečene kokoši. Za prilogo so bili žlikrofi in solata. Okrog tretje ure pa je bila na vrsti svinjska pečenka. Običajno se je zaklal prašič.

Potrebno je bilo nahraniti tudi voglarje in maškare, ki so bili zunaj.

Za osvežitev je bil proti jutru postrežen slivov kompot z rumom. Zjutraj proti koncu so se pa rezale torte. Ponekod so imeli tudi še potem telečji ajmuht.

Ob polnoči je bil obvezen dar, na katerega so tudi pristopali voglarji (zunanji obiskovalci dogodka). Po daru so pa lahko vstopile maškare.

Za animacijski del sta skrbela muzikanta, ki sta igrala na harmoniko in klarinet. Pri družabnih dogodkih je pomagala pa tudi kuharica, seveda katera je imela ta talent ..."

Zapisal Anton Brula.

"Iz fotografije je razvidno , da je bila naša žlahta številna in sem bil prisoten na več takšnih ohcetih."

Vir: Črnomelj fčasih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj