Na vsebino

Včeraj 1642 okužb, umrlo 43 bolnikov s covidom-19

Včeraj je bilo po 6350 testiranjih potrjenih 1642 okužb. Hospitaliziranih je 1229 bolnikov, 208 v intenzivni negi. Umrlo je 43 bolnikov. Vlada je sinoči za 30 dni podaljšala epidemij, kakšni ukrepi bodo veljali med prazniki pa za zdaj še ni znano.

Medtem ko vlada še ni uskladila načrta glede ukrepov, ki bodo veljali med prazniki, je vladni govorec Jelko Kacin nakazal, da se razmišlja o možnosti, ki bi omogočila druženje članov ožje družine. "Razmišlja se o tem, da se omogoči gibanje tudi zunaj občin in da se omogoči druženje manjšemu številu ljudi, ne le za člane istega gospodinjstva, ampak za najožje sorodnike. Pri tem je razmišljanje dovolj široko, da se otrok ne šteje med osebe, ki se družijo," je za Radio Slovenija dejal vladni Govorec Jelko Kacin.

Za zdaj ostaja odprto tudi vprašanje, ali se bodo otroci po novem letu vrnili v šolske klopi. Po poročanju Radia Slovenija so pripravljene možnosti za odprtje vrtcev, prve triade v osnovni šoli in zavodov za otroke s posebnimi potrebami. Končna odločitev bo odvisna od epidemioloških razmer.

Odprtje kulturnih ustanov v štirih regijah

Vlada se je sicer odločila za odprtje kulturnih ustanov – knjižnic, galerij in muzejev – v štirih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko (osrednjeslovenski, goriški, gorenjski in obalno-kraški). Kulturne ustanove bodo svoja vrata za obiskovalce lahko odprle v soboto, ukrep pa bo veljal do 29. decembra.

Po novem letu ponovno zaprtje države in začetek pouka?

Portal Necenzurirano.si na podlagi pridobljenih zapisnikov sej vladne strokovne skupine za covid-19 navaja, da strokovna skupina nikoli ni razpravljala o popolnem zaprtju javnega življenja takoj po božiču, o čemer se v zadnjih dneh špekulira v javnosti. V resnici je bilo novo popolno zaprtje države predvideno po 4. januarju, poroča portal.

Strokovna skupina je sicer že konec novembra opozorila, da bo kakršno koli sproščanje ukrepov prineslo ponovni razrast epidemije. Iz zapisnikov je razvidno, da je predlagala takojšen močno poostren nadzor nad izvajanjem ukrepov v podjetjih, stimulacijo za podjetja, ki imajo delavce v izolaciji, manjši poudarek na maskah na prostem, ureditev plačila za delo na domu, ki naj bo izenačeno s plačilom za delo na delovnem mestu, navaja portal.

V zapisnikih naj bi bilo razbrati tudi, da so imeli v strokovni skupini drugačna stališča glede zaprtja šol kot vlada. Že konec novembra je tako del skupine predlagal odprtje šol s 7. decembrom za prvo triado in zlasti za otroke s posebnimi potrebami, kar naj bi bilo mogoče že ob minimalnem izboljšanju epidemiološke slike. Toda o tem v skupini ni bilo enotnega mnenja, odprtju šol pa je nasprotovala tudi vlada. Skupina je nato sklenila, da se morajo šole v vsakem primeru odpreti 4. januarja 2021 za prvo triado učencev, poroča Necenzurirano.si.

Portal navaja tudi, da vlada v začetku jeseni ni upoštevala nekaterih ključnih predlogov stroke, ki je opozarjala tudi na številne težave - med drugim na prepozno izdajanje odločb o karantenah in nefunkcionalnost aplikacije #Ostanizdrav. Konec septembra so posamezni člani skupine predlagali, da se za zaščito oskrbovancev v domovih za starejše na štirinajst dni uvede obvezno redno testiranje za vse zaposlene, česar vlada ni upoštevala. Strokovna skupina naj bi ob tem vladi predlagala tudi drugačen način komunikacije z javnostjo.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj