Na vsebino

Včeraj 185 novih okužb

Včeraj je bilo po uradnih podatkih vlade odkritih 185 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. To je nekoliko manj od četrtka, ko je bilo potrjenih rekordnih 192 novih primerov. Opravljenih je bilo 2775 testiranj.

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 72 bolnikov s covidom-19, od teh jih je bilo 17 v enotah intenzivne terapije. Dva bolnika so v petek odpustili v domačo oskrbo, eden pa je umrl.

Vlada in svetovalna skupina spremljata dogajanje

Vlada je ob rekordnem četrtku znova pozvala k spoštovanju ukrepov, še posebej v delovnih organizacijah. O morebitnem zaostrovanju ukrepov se bo s svetovalno skupino za covid-19 posvetovala že ob koncu tedna. Znova bi lahko omejili druženja, in sicer na šest ljudi, je na petkovi novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Ponovno zaprtje, kot se je zgodilo ob razglasitvi epidemije, pa po njegovem mnenju ni rešitev.

Vlada je pozvala tudi predstojnike institucij, organizacij, upravljavce stavb in organizatorje dogodkov, da poskrbijo za upoštevanje ukrepov in priporočil. Delodajalcem pa je priporočila, naj uvedejo delo od doma.

Ob naraščanju števila bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, je predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc pozvala k upoštevanju epidemioloških priporočil. Le tako bo mogoče zagotoviti dovolj bolniških zmogljivosti in kadra za zdravljenje in nego, je opozorila. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so povedali, da bi lahko organizirali 105 postelj za bolnike s covidom-19. Če bi obravnavali še več bolnikov s covidom-19, pa bi morali začeti ustavljati druge programe v kliničnem centru, je dejal generalni direktor Janez Poklukar.

V šolah nadaljevanje modela B

Potrebe po odvzemu brisov za testiranje na novi koronavirus se v zadnjem obdobju sicer večajo in nekateri zdravstveni domovi že širijo mrežo točk za odvzem brisov. Na Gorenjskem odrasle bolnike z blago klinično sliko obravnavajo na Jesenicah in v Kranju.

Medtem se pouk v osnovnih in srednjih šolah lahko še naprej nadaljuje tako, da so vsi učenci in dijaki pri pouku v šoli, so glede na razpoložljive podatke o okužbah v šolstvu navedli na šolskem ministrstvu.

Na ljubljanski univerzi pa so opozorili, da je obvezna uporaba mask za profesorje na predavanjih po spremenjenih smernicah, ki jo zapoveduje novi odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja covida-19, neizvedljiva. Pristojno ministrstvo so pozvali, naj kot nadomestilo za maske omogoči vsaj pregrade iz pleksistekla.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj