Na vsebino

Včeraj 363 okužb, v veljavi novi ukrepi

Po 3682 testiranjih na novi koronavirus je bilo včeraj potrjenih 363 okužb. Za covidom-19 so umrli štirje bolniki.

Zaradi covida-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 138 bolnikov, 22 jih je na intenzivni negi. Po podatkih sledilnika covid-19 je incidenca, število okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dneh 137.

Največ novih okužb je bilo potrjenih v Ljubljani (74), sledijo Kranj (19), Velenje (14), Škofljica (11) in Maribor (10).

V Sloveniji je bilo skupno potrjenih 7872 okužb, za covidom-19 je umrlo 165 bolnikov.

Kacin napovedal rekordno soboto

"Jutri nas ne bo presenetilo, če bo več kot 387 okužb," je v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin .

Med drugim je tudi opozoril, da je bila v sredo incidenca 128 okuženih v Sloveniji na 100.000 prebivalcev v 14 dneh. "To pomeni, da bomo konec tedna pri incidenci 140, 150. Kar pomeni, da bo vsak od nas verjetno že poznal enega do enega in pol, ki je okužen. Ko dobite osebno izkušnjo, to veliko prispeva k streznitvi. Pričakujemo, da bomo s temi, po nekaterih kriterijih minimalističnimi ukrepi, vendarle začeli zniževati število okuženih in da bo število ostalo pod nadzorom," je dejal.

Številne nove omejitve

Odlok o omejitvi zbiranja na 10 ljudi velja za zbiranje na javnih krajih in vseh drugih prostorih, vključno z zasebnimi. Vendar to ne pomeni, da bo inšpekcijski nadzor mogoč v stanovanju posameznika, je v četrtek pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Inšpektorji pa bodo lahko nadzorovali spoštovanje odloka zasebnih druženj v gostinskih lokalih.

Odlok ne predvideva nobenih izjem, kar pomeni, da bodo tudi verske organizacije morale dobiti soglasje NIJZ-ja za obrede z udeležbo nad 10 ljudmi. Z odlokom pa ne urejajo zbiranja in dejavnosti v šolah, opredeljujejo pa popoldanske dejavnosti, ki jih ne organizirajo šole, denimo športne dejavnosti.

Minister je tudi napovedal, da lahko protestniki na kolesih pričakujejo, da jih bo policija bolj dosledno identificirala in ob nespoštovanju odloka kaznovala. Ljubljana, kjer že več mesecev ob petkih potekajo protesti, je sicer po deležu aktivnih okužb med prebivalci na 58. mestu, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Seja sveta za nacionalno varnost

Glede na rekordne številke odkritih okužb z novim koronavirusom je premier Janez Janša napovedal sejo Sveta za nacionalno varnost, ki bo ob 15. uri. Na njej bodo namreč razpravljali o razmerah, v katerih je Slovenija zaradi širjenja novega koronavirusa.

Na dnevnem redu seje je tudi razprava o nezakonitih migracijah. Od začetka leta do 15. septembra je policija obravnavala 11.117 nedovoljenih prehodov državne meje.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj