Na vsebino

Včeraj ob 1769 testih na novi koronavirus 293 pozitivnih, umrlo je 26 covidnih bolnikov

Včeraj so pristojni po opravili 1769 testov na novi koronavirus. Pozitivnih jih je bilo 293, kar je 16,6 odstotka. Danes sicer v Slovenijo prispe nova pošiljka Pfizerjevega cepiva, ki pa bo manjša od pričakovane.

Včeraj je bilo opravljenih 365 hitrih antigenskih testov. Pozitivnih jih je bilo 23, kar je 6,3 odstotka, je sporočila vlada.

Običajni PCR-testi so bili 1404. Pozitivnih jih je bilo 270, kar je 19,2 odstotka.

Hospitaliziranih je 1237 covidnih bolnikov, na intenzivni negi jih je 184. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 31.

V državi je trenutno 23.473 aktivnih primerov okužbe, kažejo podatki covid-sledilnika.

Cepljenje še ne vpliva na epidemijo

Epidemija se – kot kaže – umirja. Po ocenah Instituta Jožefa Štefana (IJS) je reprodukcijsko število padlo pod ena. Še naprej pa je potek epidemije odvisen od obnašanja ljudi. Cepljenje namreč še nima vpliva na epidemijo, saj mora biti po ocenah precepljene in imune vsaj deset odstotkov populacije, se pravi več kot 200.000 ljudi. Do zdaj so cepili 41.439 ljudi, večinoma starejših in zdravstvenih delavcev, in to naj bi se predvidoma že proti koncu meseca odrazilo v zmanjšanju pritiska na bolnišnice, je za Radio Slovenija poročala Katja Arhar.

Želeli 16.000 odmerkov, v resnici jih bo precej manj

Cepljenje se z današnjo (ponedeljek) nekoliko zmanjšano pošiljko cepiva nadaljuje z drugim cepljenjem tistih, ki so bili cepljeni prvi.

"Ne bo polne dobave, kot je bilo načrtovano, ampak bo približno za četrtino oz. eno tretjino zmanjšana dobava. To pomeni, da se bo cepljenje s prvimi odmerki nekoliko zamaknilo. V tem smislu bo treba prilagoditi načrt cepljenja. Se pravi, novi začetki s prvim odmerkom se bodo za kakšen teden ali dva premaknili v februar oziroma marec," je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Nekateri si želijo sproščanja ukrepov

Ob izboljšanju epidemiološke slike so v preteklih dneh porasli apetiti po sproščanju ukrepov. Številke o okužbah in hospitaliziranih se namreč približujejo pogojem za prehod v rdečo fazo, ko se za najmlajše odprejo šole in vrtci, o čemer bo odločalo tudi ustavno sodišče, potem ko je pobudo za oceno ustavnosti odloka podala skupina staršev. Vlada meni, da je pobuda neutemeljena. V teh dneh bi bilo lahko znano tudi to, kako zanesljivi so hitri testi, ki jih je kupila država. Verifikacijo testov opravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Kot so prejšnji teden sporočili z ministrstva za zdravje, pa naj bi bili izsledki znani "v kratkem", je še poročal Radio Slovenija.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj