Na vsebino

Včeraj ob 6340 testih potrjenih 1612 okužb

Včeraj je bilo ob 6340 testih potrjenih 1612 okužb. Hospitaliziranih je 1084 ljudi s covidom-19, 178 jih je v intenzivni negi. Na Institutu Jožefa Stefana opozarjajo, da število okužb sicer upada, a je ta upočasnitev prenizka, da bi ustavili epidemijo.

1612 okužb pomeni, da je bila pozitivna več kot četrtina vseh opravljenih testov, 25,43 odstotka. Po podatkih sledilnika za covid je v državi trenutno 22.979 aktivnih primerov okužbe, skupno pa se je od spomladi v Sloveniji okužilo že več kot 44.000 ljudi.

V bolnišnicah se zdravi 1084 bolnikov s covidom-19, od teh 178 v intenzivni negi. Umrlo je 27 bolnikov, skupno do zdaj 524.

Bris za vse s sumom na okužbo

Ministrstvo za zdravje je sicer v petek spremenilo testiranje na novi koronavirus. Skladno s priporočili strokovne svetovalne skupine bodo brise znova jemali pri vseh ljudeh s sumom na covid-19. Izvajalci bodo morali odvzeme brisov zagotavljati najmanj osem ur dnevno, bris pa morajo zagotoviti še isti dan oziroma najpozneje v 24 urah. Večjim zdravstvenim domovom na ministrstvu naročajo, naj odvzem brisa zagotovijo tako, da je mesto odvzema pacientu čim bližje. Če brisa ne bodo mogli zagotoviti v tem časovnem okviru, bodo osebo napotili na drugo odvzemno mesto, kjer je pravočasen odvzem mogoč.

Če je obolelih več družinskih članov, se bo še naprej smiselno presojalo, ali naj se na odvzem napotijo vsi družinski člani.

IJS: Upočasnitev rasti novih okužb še prenizka za ustavitev epidemije

Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožefa Stefana, je dejal, da trenutni podatki še kažejo na rast epidemije. Število okužb sicer upada, a je po njegovih besedah ta upočasnitev prenizka, da bi ustavili epidemijo.

Še vedno je najzanesljivejši podatek število bolnikov v bolnišnicah. Reprodukcijsko število trenutno znaša 1,5, kar pomeni, da se število pozitivnih primerov podvoji v 12 ali 13 dneh, je pojasnil Cizelj.

"Če bodo ukrepi, sprejeti 26. oktobra, dovolj prijeli, lahko v nekaj dneh pričakujemo vrh epidemije," je povedal. Mogoče pa je tudi, da ukrepi niso zadostni in da bo število okužb še naraščalo. "Kako hitra bo ta rast, je danes nemogoče napovedati," je dodal.

Čakanje na stabilizacijo številk

Rast števila novih okužb se je upočasnila, a je ta upočasnitev še prenizka, da bi ustavila epidemijo. "Pred tem je bilo reprodukcijsko število okoli dva, številke so se podvojile v šestih dneh. Zdaj smo na 1,5, številke pa se podvojijo na 12 ali 13 dni. Vsekakor imamo počasnejšo rast, in to je po vsej verjetnosti posledica ukrepov, ki so bili sprejeti okoli 20. oktobra," je pojasnil Cizelj.

Takrat je začela veljati prepoved gibanja v nočnem času, druženje se je omejilo na največ šest oseb, prehajanje med občinami pa ni bilo več mogoče. Naslednji dan, 21. oktobra, so tudi na Goriškem in Primorsko-Notranjskem začeli veljati strožji ukrepi, kot sta obvezno nošenje maske na prostem in prepoved delovanja gostinskih lokalov.

Kot je dejal Cizelj, regijskih podatkov z njihovim modelom sicer ne spremljajo.

Po spremenjenem režimu testiranja bo, tako Cizelj, treba še počakati na stabilizacijo številk. "Sprememba v načinu testiranja povzroči nekaj dni zamude," je pojasnil in dodal, da so podobno zamudo zaznali tudi v prvem valu.

Vir: RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj