Na vsebino

Včeraj ob le 1880 testih 428 pozitivnih. Umrlo 51 bolnikov s covidom-19

Včeraj je bilo opravljenih 1880 testov na okužbo z novim koronavirusom, 428 jih je bilo pozitivnih, kar je 22,77 odstotka, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Hospitaliziranih je 1298 ljudi s covidom-19, na intenzivni negi jih je 205, s to boleznijo je umrlo 51 ljudi, je prek Twitterja sporočila vlada.

V nedeljo so iz bolnišnic v domačo skrbo odpustili 36 bolnikov.

Število novoodkritih okužb je primerljivo s prejšnjo nedeljo, ko jih je bilo 470.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 20.233 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna pojavnost okužb pa je pri 965 na 100.000 prebivalcev. Doslej je bilo okuženih že 75.806 oseb, umrlo pa je 1435 bolnikov s covidom-19.

Univerzitetni klinični center Maribor je na Twitterju sporočil, da zdravijo ponovno nekoliko višje število bolnikov s covidom-19. Hospitaliziranih je 198 covidnih bolnikov, od tega 42 na intenzivnem zdravljenju. Še pet bolnikov je umrlo, skupno do nedelje 148.

V celjski bolnišnici pa so tvitnili, da zdravijo 152 covidnih bolnikov, 21 jih potrebuje intenzivno terapijo. Šest bolnikov so odpustili v domačo oskrbo. Doslej pa je umrlo 128 covidnih bolnikov.

Sproščanje ukrepov v primeru zanesljivega pozitivnega trenda

Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom infektologinje Bojane Beović bo sicer v tem tednu predlagala načrt za postopno odpiranje dejavnosti in rahljanje ukrepov. Načrt bo uresničen, če se bo v prihodnjih dneh pokazal zanesljiv pozitiven trend, ki bi nekoliko razbremenil tudi bolnišnice; če bo torej reprodukcijsko število, to je povprečno število ljudi, ki se okužijo od enega bolnika, na podlagi večdnevnih podatkov padlo pod 1, kolikor približno znaša zdaj.

Članica strokovne skupine, predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je za Radio Slovenija povedala, da vladni ukrepi niso popolnoma prijeli, zato bi lahko skupina v tem tednu predlagala naslednje: "Zelo verjetno bo potrebnih več stvari. Med drugim tudi bistveno večje število testiranja, večja dostopnost testov vsem. Morda bi lahko še bolj poudarili to, da če kdo lahko, da dela od doma, naj dejansko dela od doma. Da se izkoristi čim več dopusta, kjer je to mogoče."

Nekateri ukrepi, ki veljajo, pa niso pripomogli k izboljšanju razmer. "Verjetno bi bilo smiselno razmisliti o prepovedi prehajanja čez občinske meje. Tukaj nismo čisto prepričani, da je ta ukrep veliko dobrega prinesel."

Tudi merjenja javnega mnenja kažejo nizko podporo prepovedi prehajanja med občinami. Poostreni policijski nadzori konec tedna pa so pokazali, da se ljudje ukrepa večinoma držijo.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj