Na vsebino

Včeraj po 7003 testiranjih potrjenih 2139 okužb

Včeraj je bilo po 7003 testiranjih potrjenih 2139 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je tako znašal 30,54 odstotka. Hospitaliziranih je 1282 bolnikov. Popoldne bo vlada tehtala med sproščanjem in dodatnim zaostrovanjem ukrepov.

Po zadnjih podatkih se v bolnišnicah zdravi 1282 bolnikov s covidom-19, kar je 22 manj kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je 198 bolnikov, kar je sedem več.

V torek je umrlo 38 bolnikov s covidom-19, doslej skupno 1900.

Vlada bo odločala o nadaljnjih potezah

Vlada bo na popoldanski seji predvidoma ponovno pretresala ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev epidemije covida-19. Pričakovati je kresanje mnenj med ministroma za zdravje Tomažem Gantarjem in gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. Medtem ko Počivalšek predlaga postopno sproščanje omejitev, Gantar poziva k popolnemu zaprtju nenujnih gospodarskih dejavnosti.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v torek opozorila, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Ob tem je naklonjena pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti, kar predlaga minister Gantar.

Zdravstveni minister namreč meni, da je pred sproščanjem ukrepov treba zagotoviti primerne razmere v preobremenjenem zdravstvenem sistemu, ki jih zdaj ni. Če današnji pogovori ne bodo šli v smeri potrditve njegovih predlogov, bo Gantar razmišljal tudi o odstopu, je dal vedeti.

Počivalšek pa vztraja pri postopnem sproščanju omejitev, seveda ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. S tem bi po njegovem mnenju za gospodarstvo naredili največ. Predlaga, naj zdravstvena stroka za vsako dejavnost predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato pa naj se vse sile usmerijo v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj