Na vsebino

Včeraj po 7202 testih potrjenih 2488 okužb

Včeraj je bilo po 7202 testih potrjenih 2488 okužb. Bolnišnično oskrbo potrebuje 660 bolnikov s covidom-19, na oddelkih za intenzivno nego je 109 oseb. "Delež okuženih žensk je večji v vseh starostnih skupinah," je dejala Nuška Čakš Jager iz NIJZ-ja.

Včeraj je bilo pozitivnih 34,55 odstotka testov. Po zadnjih podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji več kot 20 tisoč aktivnih primerov okužbe. Po osvežitvi podatkov je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) narasla na 955. Umrlo je 14 bolnikov s covidom-19 - osem v bolnišnicah, šest pa v domovih starejših občanov. Skupno je doslej umrlo 292 oseb.

Kot je na vladni novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin je bilo v sredo v Ljubljani potrjenih 337 okužb, v Mariboru 79, še vedno pa je najhuje na Gorenjskem, kjer je bilo včeraj potrjenih kar 19,64 odstotkov vseh okužb. V Kranju 132, Škofji Loki 66, v Tržiču kar 51, Radovljici 48, na Jesenicah 31, na Bledu 26, v Bohinju 19. V drugih regijah po potrjenih okužbah izstopajo Velenje (80), Domžale (63), Celje (40), Kamnik (36), Koper (37), Žalec (30), Grosuplje (25) in Ivančna Gorica (24).

Velik porast okužb v starostni skupini od 35 do 45 let

"Slovenija ima velik porast in skok primerov v drugem valu, ki nam kaže zelo neprijetno sliko," je na vladni novinarski konferenci povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ-ju Nuška Čakš Jager. Med statističnimi regijami je najbolj prizadeta Gorenjska, poleg nje še Koroška in Osrednjeslovenska. "Te zaznavajo precejšen delež vseh primerov, ki jih imamo v državi, vezano tudi na domove za starejše in večja žarišča, ki se pojavljajo na teh področjih," je dejala Čakš Jagrova.

Velik porast okužb je bil po besedah Nuške Čakš Jager zaznan med ljudmi, ki so stari od 35 do 45 let. "Delež okuženih žensk je večji v vseh starostnih skupinah, raste število okužb med zdravstvenimi delavci, nimamo še vseh analiz narejenih, zato je to število okvirno. Tudi zdravstvena stroke daje svoj delež okužb," je dejala.

Polna zasedenost vseh intenzivnih postelj

Število obolelih za covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo se še naprej povečuje. "Zdravniki, medicinske sestre in osebje v bolnišnicah in na odvzemnih točkah delajo brez predaha, pogosto na robu svojih zmogljivosti," je dejal vladni govornik. V sredo je bilo po navedbah Kacina iz bolnišničnega zdravljenja odpuščenih 47 oseb, število hospitaliziranih pa je kljub temu naraslo na 660, kar je 48 več kot dan pred tem. Na intenzivni negi se zdravi 109 bolnikov.

Kot je na novinarski konferenci povedala infektologinja z ljubljanske infekcijske klinike Mateja Logar, je v UKC-ju Ljubljana hospitaliziranih 163 bolnikov, dodatno še 35 v enotah za intenzivno terapijo. "Število intenzivnih postelj v Sloveniji je trenutno zelo problematično, saj so vse javljene postelje zasedene. Trudimo se omogočiti sprejem vseh bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego - ne gre samo za prostor, gre tudi za opremo in osebje, ki bo za takega bolnika skrbelo," je dejala Logarjeva in opozorila, da bolniki potrebujejo 24-urno nego in osebje, ki zna upravljati z vsemi črpalkami in aparaturami.

Ustreznega kadra po besedah Logarjeve ni moč izobraziti v nekaj dneh ali jih vzeti iz drugih oddelkov. "Na ta mesta se zdaj prestavljajo osebe, ki so delale v enotah intenzivne nege nižje stopnje. Tudi zanje je to dodaten pritisk in stres, priučiti se morajo denimo tudi novega računalniškega sistema," je dejala infektologinja.

Logarjeva je ob tem dodala, da je načrt dodatnega odpiranja navadnih in intenzivnih postelj narejen: "V teh dneh se dodatno polnijo postelje v bolnici Petra Držaja, kjer bo 10 novih postelj za intenzivno terapijo. Če se popolnoma zapolnijo, bodo postelje še na kliniki ORL. Pripravlja se še gradbena preureditev nedokončanega prostora nad urgenco." Infektologinja je izrazila upanje, da bodo prostori nad urgenco urejeni v desetih dneh. "Ocenjujemo, da bomo v štirih podenotah lahko postavili sto postelj, 25 v vsaki," je pojasnila.

Okužbe v skoraj dveh tretjinah domov

Trenutno je v domovih za starejše okuženih 748 stanovalcev od približno 19 tisoč stanovalcev v 102 domovih. "Lahko povem, da se s primeri okužbe srečujeta že skoraj dve tretjini vseh domov v državi. Na srečo je uspelo večini domov, z veliko pomoči lokalnih skupnosti in stroke, širjenje okužb hitro ustaviti in omejiti, zato v večini domov govorimo o peščici okužb," je dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Ministrstvo je vsa vodstva domov opozorilo, da naj bodo posebno pozorni na prezračevalne sisteme. "K temu nas je še dodatno spodbudil primer doma v Loki pri Zidanem mostu, kjer se je izkazalo, da je hitro širjenje okužbe zelo verjetno posledica neustreznega prezračevalnega sistema. Okužba se tam ni širila po oddelkih, ampak vertikalno po stavbi, kar z veliko verjetnostjo pomeni, da je za širjenje kriv prezračevalni sistem," je opozoril minister.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj