Na vsebino

Včeraj potrdili 1860 okužb

Včeraj so opravili 5512 PCR-testov, odkrili pa 1387 okužb, obenem so opravili tudi 8455 hitrih antigenskih testov, okužbo pa odkrili pri 473 posameznikih. Skupno je bilo potrjenih 1860 okužb.

Med 5512 PCR-testi, ki so jih opravili v ponedeljek, je delež pozitivnih znašal 25,2 odstotka, med 8455 HAT-testi pa jih je bilo pozitivnih 5,6 odstotka.

Število aktivnih primerov v državi je po podatkih sledilnika za covid-19 trenutno 24.190.

Premier Janez Janša, ki začasno opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek bosta danes podrobno predstavila načrt cepljenja prebivalstva v prvi polovici letošnjega leta. Projekt cepljenja je v celoti prevzel NIJZ, ki opravlja tudi vsa cepljenja, logistiko in zagotavlja hladilniške kapacitete. Danes bo zdravstvenim domovom po državi za cepljenje najstarejših in najbolj ogroženih prebivalstvenih skupin razdelil tudi 16 tisoč novih odmerkov Pfizerjevega cepiva.

Na NIJZ-ju ob tem pričakujejo tudi prvo pošiljko cepiva ameriške družbe Moderna. Dobili naj bi 1200 odmerkov, je v ponedeljek povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ-ju Mario Fafangel.

Po evropskem ključu Sloveniji pripada okoli 370 tisoč odmerkov, ki pa bodo k nam kapljali le počasi.

Za danes je napovedan začetek cepljenja v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču. Najprej bodo cepili izključno tiste, ki sodijo v prednostno skupino, ki so se prijavili pri osebnem zdravniku in jih je ta tudi pozval na cepljenje, so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Po ocenah pristojnih cepljenje po državi sicer poteka uspešno. Do vključno nedelje so v elektronskem registru cepljenja zabeležili 20.546 oseb, ki so bile cepljenje s prvim odmerkom Pfizerjevega cepiva.

Medtem se pripravljajo tudi že na cepljenje z drugim odmerkom, ki bo v domovih za starejše po načrtih NIJZ-ja sledil v 21-dnevnem roku od prvega cepljenja oz. se bo začelo 18. januarja.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj