Na vsebino

Včeraj potrjenih 1685 okužb, zaradi covida-19 v bolnišnicah že 1023 bolnikov

Včeraj je bilo po 5991 opravljenih testih potrjenih 1685 okužb. Delež pozitivnih izvidov testov je znašal 28,13 odstotka, kar je štiri odstotke manj kot dan prej.

Včeraj je bilo po opravljenih 5991 testih potrjenih 1685 okužb. Pozitivnih je bilo 28,1 odstotka vseh testov, kar je štiri odstotke manj kot dan prej. V slovenskih bolnišnicah se zaradi covida-19 v primerjavi s torkom znova zdravi več bolnikov, kar 1023, od tega jih je 161 na intenzivni negi. S covidom-19 je v sredo umrlo 30 bolnikov, do sedaj je umrlo že 471 ljudi. 60 bolnikov pa je bilo odpuščenih iz bolnišnic. V domovih za starostnike je okuženih 1133 ljudi, v sredo pa so zaznali 101 novo okužbo.

Najbolj problematično območje glede okužb ostaja gorenjska regija, na tem območju so tudi večja žarišča v Kranju, Škofji Loki in Tržiču. Najnižjo 14-dnevno incidenco ima še vedno obalno-kraška regija. Število okužb se sicer v Sloveniji zmanjšuje in predvsem v zadnjih sedmih dnevih kaže, da so ukrepi prijeli, je na vladni novinarski konferenci aktualne podatke predstavil vladni govorec Jelko Kacin. Po zadnjih podatkih vsak novookuženi okuži naprej 1,11 človeka, kar je ugoden trend.

Zaradi naraščajočega števila bolnikov, ki potrebujejo dodatno zdravljenje, pa so še naprej težke razmere v bolnišnicah. "Upamo, da so predstavljene številke resnične in pravilne in da smo dosegli vrh drugega vala novega koronavirusa. Verjetno pa je potrebno počakati še nekaj dni, da bo naše prepričanje še trdnejše. Ne glede na to lahko v prihodnjih tednih pričakujemo porast bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje in intenzivno nego," je povedal Matjaž Jereb, vodja oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. "Odpiramo dodatne postelje za covid bolnike, vendar je lahko vsem jasno, da tako ne bo šlo v nedogled," je opozoril in vnovič izpostavil probleme s pomanjkanjem zdravstvenega osebja, ki se prav tako srečuje z okužbami.

V UKC-ju Ljubljana je bilo od začetka septembra okuženih 525 zdravstvenih delavcev. Drug problem je, da so zdravniki in ostali podporni delavci utrujeni. Nekateri so dejansko izčrpani, na robu svojih zmogljivosti. Delo s kritično obolelimi zahteva dodatna znanja in tudi tu nam prav tako primanjkuje osebja. Nekaj težav je tudi z opremo, kot so črpalke za dovajanje znotraj žilnih zdravil, pričakovati pa je tudi nekaj težav z dobavo zdravil, ki jih uporabljamo pri covid bolnikih.

Glede na podatke sledilnika covida-19 je bilo več odpuščenih kot sprejetih bolnikov s covidom-19 nazadnje na začetku letošnjega septembra, ko je bilo dnevno potrjenih nekaj deset okužb. Vlada bo danes odločila, kateri ukrepi bodo še ostali v veljavi.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj