Na vsebino

Včeraj potrjenih 88 okužb

Po 2335 opravljenih testih na novi koronavirus je bilo včeraj potrjenih 88 okužb. Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 71 bolnikov, 13 jih je na intenzivni negi. Največji delež okužb predstavljajo okužbe iz lokalnih virov, je dejal Kacin.

Ob tem je bilo največ primerov okužb v preteklem tednu v osrednjeslovenski, podravski in savinjski regiji, je še dodal.

Kaj nas čaka?

Vodja strokovne posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pa je med drugim izrazila zaskrbljenost zaradi naraščanja števila obolelih za covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Če bodo sprejeti ukrepi uspešni, bo morda konec meseca število bolnikov v bolnišnicah prenehalio naraščati. Izjemnega pomena je nošenje maske, je poudarila.

"Projekcije, ki temeljijo na boljšem poznavanju bolezni, kažejo, da gre krivulja navzgor. In ta krivulja napoveduje, da bo sredi oktobra dosegla število hospitaliziranih 250-270, morda celo 300. Čez približno teden dni (11 dni po uvedbi novih ukrepov) sicer lahko pričakujejo zmanjšanje števila okužb. A to bo le, če bodo ukrepi uspešni. Ti ukrepi namreč niso tako rigorozni in lahko o njihovi učinkovitosti šele sklepamo.," je povedala.

Trenutno je po njenih besedah v dveh bolnišnicah pripravljenih 100 postelj, zdaj je zasedenih 70 oz. 71. Razmere so, kot pravi, neprijetne, skrb vzbujajoče, zato, ker se zavedamo, da si premora, kot se je zgodil spomladi, ne moremo privoščiti: "Vztrajali bomo pri tem, da zdravstvo deluje kar se da normalno, kar je v Sloveniji, kjer je število zdrastvenih delavcev v primerjavi z evropskim povprečjem precej nizko (zlasti je to očitno pri številu zdravnikov) zelo težko izvesti. Treba bo izvesti prerazporeditve zdravnikov, razmišljamo o mobilizaciji mladih, specializantov. "

Spomnila je, da je eno bistvenih orodj za preprečevanje širjenja okužb nošenje mask - to velja za notranje prostore in v zunanjih, ko smo tesno skupaj. Veliko je bilo razprave v zadnjih dneh o nošenju mask v šolah - te so izjemno pomembne pri osebju, odraslih. Pri čemer WHO svetuje, da se se enak režim vzpostavlja pri odraslih otrocih, torej v zadnji triadi, kadar ni dovolj prostora.

Ponovila je, da se izrecno odsvetuje zbiranje ljudi zlasti v zaprtih prostorih, pa tudi v odprtih, če je gneča.

Kritika prireditve OKS-ja

Dotaknila se je tudi sinočnjega prenosa dobrodelne prireditve OKS-ja, na kateri gostje niso nosili mask - kljub dejstvu, da so bili v zaprtem prostoru in da ustrezna razdalja ni bila zagotovljena. "To je slab zgled," je bila ostra Beovič.

"Nenavadno je bilo. V takem okolju bi bilo zelo primerno, da imajo vsi maske. Seveda, ne da se jesti z maskami, ampak mnenje je, da bi moralo čim več takih prireditev potekati brez pogostitev, ker to lahko gre za nevarne kontakte." Apelirala je na vse športnike, politike, da se tega zavedajo, ko so na takih prireditvah, pa tudi, da dajo javnosti, otrokom, zgled.

"To, ali ukrep deluje ali ne, ni odvisen od tega, kako ga športniki ali funkcionarji razumejo. Tu gre bolj za državljansko zavedanje, za sodelovanje. Nima pa to nič opraviti z učinkovitostjo mask, te so kar zelo učinkovite. To, da nekateri tega ne vejo ... ni dobro," je še opozorila.

Vir: RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj