Na vsebino

Včeraj prvič več kot 100 okužb v enem dnevu

Včeraj so v Sloveniji potrdili 108 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je nov slovenski rekord. Večje število odkritih okužb je povezano tudi z večjim številom testiranih oseb - v četrtek so jih testirali 2758.

"Lahko potrdim, da gre za 108 okužb, opravljenih je bilo 2758 testiranj. 56 primerov je še v epidemiološkem poizvedovanju. Primeri so enakomerno razpršeni po celotni državi, še vedno se širijo po šolah, kaže, da je neko novo žarišče v Kamniku, gledamo tudi, kako raste število okuženih v domovih," je za TV Slovenija dejal uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin.

Po podatkih sledilnika za covid je bilo do zdaj v državi opravljenih 178247 testov na novi koronavirus, 3498 jih je pozitivnih. Trenutno je v državi aktivno okužen 701 človek. V bolnišnici se je zdravilo 26 ljudi (eden več kot dan prej). V četrtek ni umrl nihče, ki bi bil okužen z novim koronavirusom.

Med okuženimi je sicer po podatkih sledilnika šest zaposlenih v zdravstvu, en zaposlen v DSO-jih in 6 oskrbovancev domov za starejše.

Karantena na OŠ Braslovče in OŠ Spodnja Idrija

Okužba s koronavirusom se medtem naprej širi tudi po šolah. Na osnovni šoli Braslovče so jo potrdili pri enajstih zaposlenih in devetih učencih. Trije oddelki so v karanteni, podružnična šola Trnava in vrtec sta zaprta.

Tudi na OŠ Spodnja Idrija je v karanteni en razred petošolcev in učiteljica. V šolo se bodo lahko vrnili 23. septembra, do takrat pa se bodo šolali na daljavo, so sporočili. "Vsi drugi učenci bodo še naprej obiskovali pouk v šoli. Epidemiologi svetujejo, da starši opazujete zdravstveno stanje svojih otrok in jih ob morebitnih znakih na omenjeno okužbo zadržite doma ter se posvetujete z izbranim zdravnikom," so zapisali.

Pozvali so tudi k doslednemu izvajanju vsakodnevnih preventivnih ukrepov, kot so redno in temeljito umivanje rok, razkuževanje, higiena kašlja in socialna distanca.

Otroci ne bodo več samodejno testirani

Vrtčevskim otrokom in otrokom prve triade osnove šole, ki bodo zboleli, odslej ne bo treba takoj na test za koronavirus. Otroci z malo povišano telesno temperaturo in znaki, ki jih vidite izpisane na zaslonu, se bodo lahko pozdravili doma brez odvzema brisa. Na testiranje bodo še naprej morali otroci od 10. leta naprej in mlajši otroci ob naslednjih bolezenskih znakih.

"Takrat kadar pri otroku temperatura naraste, merjena pod pazduho nad 38 stopinj Celzija, kadar se pridruži suh, dražeč kašelj, kadar ima otrok večji glavobol, kadar reče, da slabše okuša in voha, ali pa kadar so poleg respiratornih znakov zraven še driska, bruhanje, to pa je že stvar, ki zahteva testiranje na covid," je za TV Slovenija pojasnil Denis Baš, podpredsednik sekcije za primarno pediatrijo.

Dodatnih ukrepov za omejevanje širjenja virusa za zdaj ni. Od te nedelje bo vsem, ki bodo prišli iz epidemiološko nevarnih držav, odrejena 10-dnevna, in ne več 14-dnevna karantena.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj