Na vsebino

Včeraj v Beli krajini 18 novih okužb

Včeraj so v Sloveniji opravili 5728 PCR-testov in z njimi potrdili 1308 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je tako bilo skoraj 23 odstotkov vseh testov. To je nekaj manj kot v ponedeljek pred tednom dni.

V bolnišnicah je 378 bolnikov s covidom-19, kar je 15 več kot dan pred tem. Od tega 102 bolnika potrebujeta zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego, pet več. Sledilnik za covid-19 poroča o treh smrtih covidnih bolnikov.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 13.645 aktivnih primerov okužbe. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh se je v primerjavi z dnevom prej znižalo za 12 in znaša 1027. V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 644 okužb na 100.000 prebivalcev, to povprečje se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 20.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 18 okužb (v nedeljo nobene): Črnomelj 5, Metlika 12, Semič 1.

Po podatkih sledilnika je trenutno v Beli krajini 215 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 96, Metlika 93, Semič 26.

Se je rast epidemije umirila?

Kot ocenjujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS), se naraščanje epidemije upočasnjuje, kar pomeni, da pogoj PCT (preboleli cepljeni, testirani) deluje.

“Zaradi vremenskih vplivov bo epidemija predvidoma kmalu začela spet pospeševati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal. Če se nam bo do takrat uspelo dovolj precepiti, predvsem starejši od 50 let, bo četrti val v bolnišnicah obvladljiv in zdravstvene kapacitete ne bodo presežene. Četrti val okužb bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni,” še dodajajo na IJS.

Vir: STA, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj