Na vsebino

Včeraj v naših občinah nekaj manj okužb kot v ponedeljek

Včeraj so v Sloveniji ob 1737 PCR-testih in 11.425 hitrih antigenskih testih potrdili 2904 okužbe z novim koronavirusom. V primerjavi s prejšnjim torkom so včeraj potrdili 722 okužb več.

Število primerov aktivnih okužb se je po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje v primerjavi s predhodnim dnem povečalo za 1068 na 28.665.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2254, kar je 105 več kot dan prej. Za 51 pa se je zvišalo število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, ki zdaj znaša 1351.

Skupno je v bolnišnicah 351 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 153 bolnikov, kar je šest manj kot dan prej. Medtem je na intenzivnih oddelkih zaradi covida-19 hospitaliziranih 55 bolnikov, eden manj. V torek je umrlo pet bolnikov s covidom-19.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 39 novih okužb: Črnomelj 23 (dan prej 21), Metlika 9 (dan prej 21), Semič 7 (dan prej 6).

Sledilnik kaže, da je trenutno v Beli krajini 347 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 176, Metlika 129, Semič 42.

Povečanje števila okužb posledica več razlogov

Število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom še naprej narašča. Povečanje števila okužb je posledica sproščanja, podrazličice omikrona in zimskega vremena, je za Odmeve pojasnila vodja strokovne skupine Mateja Logar.

"Vsekakor je več razlogov za ponovni porast števila okužb. Najprej je to sproščanje ukrepov, drugo je pojav podskupine omikronske različicE BA2, ki je še nekoliko bolj kužna, kot je bila osnovna različica, tretji razlog pa je sorazmerno zimsko vreme, nizke temperature, kar omogoča dokaj dobro širjenje virusa," je v Odmevih dejala Logarjeva. Kot je še dejala, se bo večina ljudi slej ko prej okužila, vendar ali zaradi predhodne okužbe ali cepljenja ne pričakujejo, da bi se bistveno povečalo število ljudi, ki bi bolezen prebolevali težje in bi potrebovali zdravniško pomoč, še poroča MMC.

Vir: STA, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj