Na vsebino

Večer z Brigito

Brigita Tekavčič je doma iz Kočevja in je prava zakladnica znanja. Že vse življenje posveča človeku in njegovi umestitvi v naravne tokove. Je tudi diplomirana zdravilka. In seveda dragocena, topla in prijazna oseba.

Minuli petek je gostovala v Baričevi hiši, kjer je spregovorila o hrani kot zdravilu. Pristopila je s filozofskega stališča; pravi da je najpomembnejši odnos do hrane…naj jo ne bi jemali kot samoumevno ampak kot dragoceno dobrino. Prisluhnimo svojemu telesu in vedeli bomo, kaj moramo jesti. Žal nam je ta občutek v potrošniški obsedenosti zakrnel, zato ga moramo zavestno gojiti.

Žene, ki večinoma pripravljajo hrano in jo servirajo morajo na to še posebej paziti, kajti preko hrane prenašajo na bližnje svoje travme. Ko kuhajo, naj vkuhajo kanček ljubezni. Pri majhnih otrocih moramo na to še posebej paziti, saj jih modeliramo v bodoče samostojne jedce. Jemo tudi z očmi, zato naj bo pogrinjek lep.

Žal nam je občutek za količino zakrnel. Prisluhnimo si in zopet bomo vedeli koliko. Brigita pravi, da potrebujemo toliko hrane, kot jo lahko zaobjamemo v obe dlani.

Ker hrano zlorabljamo, pride do raznih obolenj (prebavni trakt, jetra, ožilje, pritisk, psiho somatske bolezni...). Vse bolezni lahko pozdravimo ali izboljšamo samo s prehrano, zato pa je potreben individualen pristop, kar pa ni bil namen večera.

Omenila je tri bele strupe. Prav za vse lahko najdemo zamenjavo v drugi hrani, recimo sladkor v dateljnih, bananah, maščobo v olivnem olju, moko mleto v kokosu... To so malenkosti, ki jih storimo zlahka zase in za svojo družino.

Vendar moramo biti resnično pozorni pri nakupu živil. Najbolje je, da zraste čim bliže nas. Cena ni merilo za kakovost hrane. Posebno pozornost moramo nameniti času, ko hrano termično obdelujemo.

Dobro je pojesti tudi kaj surove hrane. Najbolje je, da jo sami pridelamo ali naberemo v naravi.

Kaj je užitno v naravi in kako iz tega pripravimo okusno kosilo, bo tema naslednjega Brigitinega predavanja!

Med odmorom smo si ogledali slikarsko razstavo v hišni galeriji, nato smo v sproščeni debati pokramljali o naših prehrambenih navadah.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj