Na vsebino

VIDEO: Pestro dogajanje ob Svetovnem dnevu Zemlje

Svetovni dan Zemlje je eden izmed najbolj prepoznavnih okoljskih dni, ki na prvo mesto postavlja pomen varovanja okolja in našega planeta. Po vsem svetu ga obeležujemo 22. aprila že vse od leta 1970.

V sklopu obeleževanja Svetovnega dneva Zemlje, ki nas nagovarja, da si lahko vsak dan prizadevamo za trajnostno naravnan razvoj, zdravo okolje ter za okoljsko in podnebno bolj prijazen in varovan planet, je Komunala Črnomelj skupaj z Občino Črnomelj, Medobčinsko inšpekcijo in redarstvom Bele krajine ter Društvom Proteus letos pripravila sklop prireditev, ki so jih podrobneje predstavili na današnji tiskovni konferenci. Kot so poudarili, želijo s temi aktivnostmi prebivalce spodbuditi k pravilnemu ločevanju in recikliranju odpadkov ter skrbi za okolje v katerem živimo.

Na obisku pri človeški ribici

Občina Črnomelj in JSKD Črnomelj v sklopu prireditev ob svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprila ob 13. uri, na Izletniški kmetiji Zupančič v Jelševniku pripravljata dogodek "Na obisku pri črni človeški ribici". Na prireditvi bodo podelili občinska priznanja na področju urejanja in varovanja okolja. Letos bosta podeljeni kar dve ekološki pohvali Brezi, in sicer ju bosta prejela Silvo Zupančič ter Ekipa mladih raziskovalcev Srednje šole Črnomelj.

Prikaz sortirne analize ločevanja odpadkov

Pod okriljem Komunale Črnomelj bo v soboto, 23. aprila ob 9. uri, v starem črnomaljskem mestnem jedru potekala demonstracija sortirne analize ločevanja odpadkov. Po besedah direktorja Komunale Črnomelj Sama Kavčiča želijo s prikazom ločevanja odpadkov občane seznaniti s pravilnim ločevanjem odpadkov, odpraviti pogoste zmote glede recikliranja, obvestiti o možnosti brezplačnega odvoza kosovnih odpadkov ter odgovoriti na morebitna vprašanja uporabnikov glede zbiranja in recikliranja odpadkov.

Direktor JP Komunala Črnomelj Samo Kavčič o demonstraciji analize ločevanja odpadkov:


Akcija zbiranja starih zaves

Z akcijo zbiranja starih zaves želijo na Komunali Črnomelj spodbuditi k ponovni uporabi materialov, ki ne služijo več svojemu namenu. Vsak uporabnik, ki bo pripeljal stare zavese, bo v zameno za dobro delo prejel darilo – torbico iz recikliranih zaves za vsestransko uporabo (nakupovalna vrečka, vrečke za pranje manjših, občutljivih kosov perila…). S tem želijo spodbuditi ljudi, da se znebijo mita o neuporabnosti ˝starih˝ stvari, ki bi jih sicer zavrgli. Vsi uporabniki komunalnih storitev oz. prebivalci občin Črnomelj in Semič lahko svoje stare zavese od četrtka, 21. aprila dalje, pripeljejo v podcenter za ravnanje z odpadki (PCRO) Vranoviči.

Brezplačno zbiranje odpadne folije iz živinorejskih kmetij

V okviru EIP projekta »Vzpostavitev modela reciklaže Agro-stretch folije za bale in silažne folije s ciljem olajšati organizacijo za kmete in zmanjšati negativne posledice na okolje«, bodo v zbirnem centru PCRO Vranoviči pričeli z brezplačnim zbiranjem odpadne folije iz živinorejskih kmetij, ki bo potekalo skozi vse leto. Kmete, ki se zavedajo pomembnosti recikliranja odpadne folije pa čaka tudi nagrada v obliki dobropisa pri nakupu nove folije. Na Komunali Črnomelj namreč pri odlaganju zabeležijo KMG-MID številko, ki bo osnova za možnost dobropisa pri nakupu nove folije.

Otvoritev centra ponovne uporabe Vranoviči

Preprečevanje odpadkov je najučinkovitejši način za povečanje učinkovitosti rabe virov in zmanjšanje vpliva odpadkov na okolje. Centri ponovne uporabe (CPU) primarno prispevajo k preprečevanju nastajanja odpadkov, pripravi na ponovno uporabo in k ponovni uporabi. "Z vidika trajnostnega pristopa pri reševanju virov je ključno, da vir ohranimo. Naša naloga bo, da izdelke prepoznane kot odpadek, usmerimo v pripravo na ponovno uporabo in nato v nadaljnjo uporabo," pravijo na črnomaljski Komunali.

CPU Vranoviči naj bi zaživel konec junija, uradno pa ga bodo odprli med letošnjim festivalom Jurjevanje, okvirno med 22. in 26. junijem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj