Na vsebino

Vijolašola na obisku na OŠ Loka

V torek so nas obiskali igralci lutkovnega gledališča FRU-FRU iz Ljubljane. V okviru projekta Vijolašola na obisku, so nam zaigrali predstavo Vijolašola, ki je nastala po pravljici Rozagroza in Plavalava. Predstavo so si ogledali učenci od 1. do 3. razreda.

Predstava pripoveduje o dvojčkih Neži in Anžetu, njunih starših in vsiljevanju ideologije modre in roza barve. Dve barvi, ki otrokom že od rojstva krojita in s tem tudi ožita sicer širok svet odraščanja. Svet modrega določa, kaj je primerno za dečke in roza svet, kaj je primerno za deklice. Glavna junaka s pomočjo lastne iznajdljivosti in domišljije počasi spreminjata svet in razmišljanje staršev ter jih opozarjata na enakost spolov in na svet, kjer ni tako ostro začrtano kaj kdo sme in zna početi.

Po končani predstavi so mentorji projekta s prvošolci izvedli še evalvacijske delavnice (socialne igre, pogovor) na temo prepoznavanja stereotipov in predsodkov o neenakosti spolov, ki so globoko zakoreninjeni v našo družbo.

Vir: OŠ Loka

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj