Zagotovo ste že slišali za Ermitaž- sloviti ruski muzej (Hermitage), ki s svojo edinstveno umetniško zbirko spada v sam svetovni vrh in je uvrščen tudi na seznam UNESCOVE kulturne dediščine.

Več kot 3 milijone umetniških del, ki so nastajala vse od kamene dobe pa do našega stoletja. Več kot 320 dvoran, za ogled katerih bi morali prehoditi nekje 20 kilometrov. In 11 let življenja-toliko časa bi porabili za ogled vseh razstavljenih eksponatov in slik. Ja, vse to je sankt peterburški Ermitaž, ki že nekaj let velja za najboljši muzej Evrope in Rusije.

Rečemo lahko, da se je zgodovina muzeja Ermitaž začela povsem naključno, leta 1764, ko si je ruska vladarica Katarina Velika na račun dolga ruski državni blagajni pridobila zbirko 225 slik, izbranih osebno za strastnega zbiratelja, pruskega kralja Friderika II. Vladarju in njegovemu samoljubju je bil s tem zadan nezaslišano drzen udarec. Od poraza v sedemletni vojni si pruski monarh ni mogel opomoči in izkazal se je za plačilno nesposobnega, celotna dragocena kolekcija umetnin pa je tako pristala v Rusiji. Na začetku so umetnine krasile dvorec, prostore, kjer so visele, pa so poimenovali Ermitaž ("Эрмитаж"-francosko ime za samotno mesto), po čemer je muzejski kompleks tudi dobil svoje ime.

V sanktpeterburškem Ermitažu najdemo dela iz različnih zgodovinskih obdobij, med drugim se muzej ponaša z deli mojstrov, kot so Rafael, Tizian, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Monet, Picasso, Rodin, Van Gogh in številnih drugih. Ni torej čudno, da ta bogati kulturni hram številni primerjajo s francoskim Louvrom in dvorcem v Versaillesu! Neverjetno, kajne?

Ermitaž je prečudovita mešanica carske rezidence in veličastnega muzeja. Potovanje po njegovih dvoranah je pravcata dogodivščina, saj nikoli zares ne veš, kaj te čaka v sosednji dvorani: likovna mojstrovina, ki je del stalne zbirke ali spalnica, v kateri je svoje noči preživljala ruska carica Katarina Velika.

Med poznavalci obstaja celo termin »ermitažni Rembrandt«: tu se namreč nahaja največja zbirka Rembrandtovih slik izven meja umetnikove rodne domovine, Nizozemske.

Arheološke najdbe iz Pompejev, Egiptovska dvorana in dvorana impresionistov, Malahitova sobana in Zlata carska soba že same po sebi predstavljajo umetniška dela.

Naredite si torej načrt potovanja v Rusijo in si zagotovite spoznavanje omenjenih umetnin.

Sprehodite se po Ermitažu TUKAJ in preverite ali je zbirka res tako bogata ...