Na vsebino

Vlada občinam odobrila sodelovanje pri ustanovitvi EZTS

Foto: Zvone Butala
Foto: Zvone Butala

Vlada je Razvojnemu centru Novo mesto, občinam Škofljica, Grosuplje, Ivančna Gorica, Trebnje, Mirna Peč, Semič, Črnomelj, Metlika ter Mestna občina Novo mesto in Slovenskim železnicam odobrila sodelovanje pri ustanovitvi Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Poti prihodnosti Ljubljana-Novo mesto-Karlovec-Zagreb s sedežem v Novem mestu, ki bo s ciljem pospeševanja čezmejnega sodelovanja in uresničevanja kohezijske politike izvajalo skupne aktivnosti.

Predstavniki desetih slovenskih občin, ki si prizadevajo za revitalizacijo dolenjske železnice, so dobro leto dni po podpisu prvega dogovora v Novem mestu, junija 2019 podpisali še pogodbo o sodelovanju. Občine so s tem storile prvi operativni korak in Razvojni center Novo mesto določile za koordinatorja oz. za vmesni člen med državo, EU in občinami.

S podpisom omenjene pogodbe so zagotovili koordinacijo izvajanja dogovora o sodelovanju pri revitalizaciji sto let stare čezmejne železniške infrastrukture od Ljubljane do Grosuplja, Trebnjega, Novega mesta, Metlike in Karlovca oz. pozneje še do Zagreba. Njihov cilj je vzpostavitev konkurenčnosti slovenskega železniškega omrežja in še posebej krajev ob dolenjski in belokranjski železnici.

Kot so pojasnili ob takratnem podpisu dogovora o sodelovanju, sto let stara železniška proga nedvomno potrebuje revitalizacijo, ki bo pripomogla k boljši povezanosti, mednarodnemu sodelovanju in razvoju občin ter regij.

Občine ob progi Ljubljana-Metlika ter državi Slovenija in Hrvaška so nato začele usklajevati podrobnosti za ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, ki bo skrbelo za koordinacijo in pridobivanje sredstev za revitalizacijo železniške proge Ljubljana-Zagreb.

Pri projektu sicer računajo na različne denarne vire. Njegovi cilji so modernizacija omenjene železniške proge, višja potovalna hitrost, okrepitev nosilnosti proge, ureditev postajališč in odprava nivojskih prehodov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj