Na vsebino

Volk v dveh tednih napadel še drugič

Foto: FB Manca Kos
Foto: FB Manca Kos

Čreda ovac avtohtone belokranjske pramenke v lasti mladih rejcev iz Velikih sel pri Adlešičih, je bila v zadnjih dveh tednih že drugič tarča napada volka. Tokrat je poleg ovac, ki so se nahajale na pašniku sredi vasi, ograjenem z električno ograjo, izginilo tudi vseh 12 jagnjet. Zadnji napad se je zgodil v torek zjutraj, ko so na pašniku v vasi Gorenjci pri Adlešičih našli kadavre. Nekaj ovc niso našli, številne so se razbežale.

Izidor Grabrijan in Manca Kos sta lastnika kmetije s pomenljivim imenom Vučji ogrizek, na kateri se ukvarjata z ovčerejo in izdelovanjem mlečnih izdelkov, predvsem ovčjih sirov v domači sirarni. Njuna čreda je sedaj zdesetkana.

"Naš trop je pred napadom štel 80 odraslih živali, sedaj je razpolovljen. Tudi ovce, ki so ostale nepoškodovane, so izčrpane in prestrašene, vse so breje in bodo ob takem šoku po mnenju veterinarja, izvrgle. Prvič smo našli kadavre osmih ovc, ena je kasneje poginila, za tri je bila odrejena evtanazija zaradi teže poškodb, 15 jih je ostalo pogrešanih, 10 jih še vedno okreva. Danes smo našli kadaver ene ovce, usoda petih poškodovanih bo znana sčasoma, o jagnjetih starih en teden ni nobenega sledu," je na družbenem omrežju zapisala Manca Kos in dodala, da so zjutraj, le nekaj 100 metrov stran od prizorišča, kjer so imeli volkovi ponoči gostijo, na avtobusni postaji otroci čakali na prevoz.

Boris Grabrijan je v svojem zapisu dodal, da bi ob tem še tako odločen in zagnan človek na trenutke res lahko obupal ter se v slogu množice pridružil tistim, ki pravijo: "Prav, pa imejte zaraščen zverinjak."

Na svetu je le 900 živali pasme belokranjska pramenka, ki sodijo med najbolj ogroženo slovensko pasmo. Lani je kotilo skupaj le 530 plemenskih ovc te skromne in odporne ovce, dobro prilagojene na kamnite kraške pašnike. Leta 1996 so s pomočjo Biotehniške fakultete pričeli s postopki priznanja pasme belokranjska pramenka. Takrat so na kmetiji Vučji ogrizek uspešno redili oplemenjeno jezersko solčavsko ovco in začeli z vzporedno rejo belokranjske pramenke. Minulo zimo so čredo zreducirali na 79 vrhunskih plemenskih ovc, sedaj pa je volk to elitno čredo, polovico letošnjih porodov so dvojčki, gladko prepolovil.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj