Na vsebino

Vprašanje občana in odgovor kabineta župana

Konec minulega tedna smo v uredništvo spletnega portala Radio Odeon prejeli dopis našega bralca, ki ga objavljamo v celoti:

»Na spletni strani Crnomelj.si ni nobenih podatkov o aktualnih projektih občine (razen informacije o gradnji v poslovni coni TRIS Kanižarica z dne 20.5.2021). Spletna stran je neurejena, pomešani so že izvedeni projekti in tisti, ki se izvajajo ali so šele v planu.

Zanima me ali kakšni investicijski projekti sploh obstajajo in če ja, zakaj niso javno objavljeni na občinski spletni strani. Zadnji aktualni dokument o predvidenih projektih sega v leto 2018.

Kateri projekti so prioritetni in kaj je s projektom TCM - »Management mestnih središč v Sloveniji« Je zadeva »živa« ali obstaja samo na papirju?

Ali o okrogli mizi (2018) na temo preureditve mestnega jedra v sklopu TCM projekta obstoja kakšen zapis o dogovorih,sklepih,… ?

Zanima me tudi zakaj se občina ne prijavlja na državne ali EU projekte in zakaj se za npr. prej omenjeni projekt TRIS zagotavlja samo denar iz proračuna Občine Črnomelj?

Hvala za odgovor.«

Dopis oz. vprašanja smo posredovali v kabinet črnomaljskega župana. Odgovor smo prejeli že v petek:

»Lepo pozdravljeni,

spletna stran občine je trenutno v fazi prenove, vendar se je ta zaradi ureditve celostne grafične podobe občine zavlekla. V tem času bomo posodobili tudi podatke na stari. Investicijske projekte, ki so trenutno v teku in ki so v načrtu boste na naši spletni strani lahko našli v kratkem.

Trenutno smo v fazi izdelave novelacije Strategije razvoja občine Črnomelj, takoj ko bo ta končana, bo tudi objavljena. Vsi projekti in stanja projektov so objavljeni redno ob seji občinskega sveta, in sicer v gradivu, ki je javno dostopno vsem. Prioritetna projekta sta trenutno izgradnja osnove šole Loka, ki je nujno potrebna za okoli 450 otrok, ki trenutno pouk obiskuje po več lokacijah in izgradnja vrtca v Loki, kjer se gradnja začne v naslednjem mesecu. Projekte, ki so trenutno v teku si lahko ogledate tudi v gradivu za občinski svet. Napredek projektov redno objavljamo tudi na uradni Facebook strani občine.

Projekt Management mestnih središč je vseslovenski projekt in pri nas živi skozi tri prireditve, ki jih v sodelovanju z zavodi prirejamo vsako leto. Te so Zabavaj se v mestu (december), Razvajaj se v mestu (marec) in Igraj se v mestu (september v sklopu Evropskega tedna mobilnosti – Dan brez avtomobila). Vse tri so otrokom prijazne, dobro obiskane in obiskovalcem nudijo dogajanje, lokalnim ponudnikom pa možnost predstavitv. Več o sklepih in razpravi na okrogli mizi na temo mestnega jedra je dostopno v novici: http://www.crnomelj.si/item/5501-mestno-jedro-crnomlja-do-leta-2025

Občina Črnomelj je iz EU sredstev črpala za projekta izgradnje ekonomsko-poslovne infrastrukture za TRIS 1. del 1. faza in TRIS 2. del. Ker trenutno za ekonomsko-poslovno infrastrukturo v poslovnih conah ni aktualnih razpisov, smo denar za TRIS 1. del 2. faza zagotovili v občinskem proračunu. Želimo namreč, da imajo podjetniki v poslovni coni čim prej še boljše pogoje za svoje delovanje in nadaljnji razvoj.

Projektna pisarna nenehno spremlja objavljene razpise tako na državni kot evropski ravni, pred kratkim pa smo bili uspešni na razpisu Ministrstva za kulturo. S pridobljenimi sredstvi bomo izvedli prvo fazo ureditve atrija in kleti v črnomaljskem gradu in izvedli nujna vzdrževalna dela Stoničevega gradu, kjer je pri posegih v tla potrebno izvesti tudi predhodne arheološke raziskave za kar smo pridobili sredstva Ministrstva za kulturo v višini 100%. Na razpisu je bila uspešna tudi župnija Črnomelj – Dragatuš in z delom sredstev iz ministrstva ter občine bo urejena tudi fasada cerkve sv. Petra v Črnomlju. Pridobili smo tudi sredstva za projekt »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Kolpe«, v okviru katerega bo dograjen kanalizacijski sistem v občini Črnomelj.

Na občini spremljamo aktualne razpise iz trenutne finančne perspektive, ki se počasi zaključuje in prizadevamo si počrpati še čim več sredstev. Pripravljamo pa projekte tudi za naslednjo finančno perspektivo. Razpise iz nove finančne perspektive pričakujemo v roku enega do dveh let.

Prijazen pozdrav.«

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj