Na vsebino

»Vsi vi ste mali ambasadorji Nizozemske«

Za semiške osnovnošolce je bil petek, 4. decembra, prav poseben dan. Veselili smo se obiska visokega gosta, veleposlanika Kraljevine Nizozemske. V petek smo namreč na šoli zaključili nizozemski teden, ki je potekal od 30. 11. do 4. 12. 2015.

Na prireditvi smo predstavili dejavnosti, ki so se odvijale skozi cel teden. Že v ponedeljek zjutraj nas je presenetil šolski zvonec s skladbo znanega nizozemskega DJ-ja, ki nas je cel teden spominjal, da bomo v prihajajočem tednu večkulturni. Pri učitelju Sašu so učenci spoznavali nizozemske športe: kolesarjenje, hokej na travi in nogomet. Največ značilnosti te 16 milijonske države so ves teden učenci od 7.−9. razreda spoznavali pri geografiji, kjer so tekmovali v kvizu. Pri pouku slovenščine so 9. razredi spoznali nizozemskega avtorja Guusa Kuijerja in njegovo delo, v podaljšanem bivanju so učenci 3. razreda spoznavali nizozemske pravljične junake. Dekleta, ki obiskujejo pevski zbor, so se s pomočjo učiteljice Anželike naučile peti nizozemsko pesem. Na prireditvi so z njimi zaplesali učenci 3. B razreda. V mesecu novembru je v Kulturnem centru v Semiču razstavljal svoja dela kipar Dirk Heij, ki je po rodu Nizozemec, že dolgo pa živi v Beli krajini. Učenci 6. razreda OŠ Semič so si razstavo ogledali in se udeležili kiparske delavnice, na kateri so kiparili in se učili od velikega mojstra. Tudi Dirk Heij in približno 40 učencev OŠ Dragatuš so bili gostje na zaključni prireditvi. Poleg že vseh omenjenih dejavnosti so člani fotokrožka in izbirnega predmeta multimedije pod mentorstvom učiteljic Vlaste in Sonje budno spremljali pester in raznolik nizozemski teden. Člani fotokrožka so sodelovali tudi na natečaju, ki ga je razpisala nizozemska ambasada. Trenutke so ujeli za vedno, pripravili so tudi videoposnetek, ki smo si ga na prireditvi ogledali. Učenci so pri gospodinjstvu spekli nizozemske piškote, ki sodijo ravno v decembrski čas. Pri naravoslovju so šestošolci spoznavali tulipane, pri biologiji pa so poskusili narediti pivo. Z učiteljem Tomažem so izdelovali mline na veter pri pouku tehnike.

Gospod veleposlanik Bart Twaalfhoven je v svojem nagovoru pohvalil vse nastopajoče in ostale učence ter jim povedal, da so prav oni mali ambasadorji Nizozemske. Poudaril je, kako pomembno je, da se poznamo med seboj in da le tako lahko živimo v sožitju. Vse je podkrepil s primerom, in sicer je rekel, da če ne poznamo dečka iz sosednje hiše, ne moremo igrati z njim nogometa, podobno je s poznavanjem kultur. Po prireditvi si je ogledal šolo in pripravljeno razstavo. Gospodu veleposlaniku in njegovi ženi smo hvaležni, da sta si vzela čas in nas obiskala. Vedno se bomo z veseljem spominjali njunega obiska.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj