Na vsebino

Vzpodbudne novice, včeraj koronavirus ni terjal smrtnega davka

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji potrjenih še devet novih primerov okužbe s koronavirusom. Včeraj ni bilo smrtnih primerov. Opravljenih je bilo 1.174 testiranj.

Do zdaj je bilo opravljenih 42.976 testiranj. Zaradi bolezni covid-19 je hospitaliziranih 87 ljudi, 25 se jih zdravi na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so skupaj doslej odpustili 197 ljudi, od tega štiri osebe včeraj. V ponedeljek tudi ni bilo novih smrtnih žrtev virusa, število umrlih ostaja pri 77, je sporočila vlada prek Twitterja.

Kot pojasnjuje Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, lahko ena oseba v povprečju okuži tri do štiri zdrave osebe. "Število prenosov pa je seveda odvisno od števila okuženih v sami populaciji in preventivnih ukrepov, ki smo jih na posameznih področjih že sprejeli," je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal Jereb.

Inkubacijska doba bolezni znaša v povprečju dva do šest dni, izjemoma je lahko daljša - tudi do 14 dni. In kljub temu, da je bolezen covid-19 podobna številnim drugim virusnim okužbam dihal, kot sta recimo gripa ali običajni prehlad, pa je zaskrbljujoč podatek predvsem ta, da novi koronavirus beleži večjo smrtnost.

Med umrlimi več moških

Infektolog Jereb je med drugim opisal najpogostejše simptome, ki kažejo na okuženost z novim koronavirusom. Med bolniki, ki kažejo znake bolezni, vodita predvsem vročina in suh kašelj. Pri bolnikih v nekoliko odmaknjenem obdobju bolezni pa gre lahko opaziti motnje voha in okusa. "V času okrevanja pa predvsem izstopa hujša utrujenost, še naprej lahko vztraja manj izrazit kašelj," pojasnjuje vodja oddelka intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki.

Na vseh intenzivnih oddelkih v Sloveniji, se je po pojasnilih Jereba, do danes zdravilo 65 bolnikov, od tega jih je 11 umrlo. Povprečen čas, ki ga oboleli preživijo na oddelkih intenzivne terapije je deset dni.

V okoli petih odstotkih gre za hudo obliko okužbe

Kljub temu, da bolezen pri večini okuženih posameznikov poteka z manj hudo klinično sliko in jih večina ne tudi ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja, je vseeno okoli 3 do 5 odstotkov takšnih primerov, pri katerih je potek bolezni hud. V Sloveniji po besedah Jereba težjega poteka bolezni pri otrocih do danes še nismo zabeležili.

"Težji potek bolezni napovedujejo hitro dihanje, občutek pomanjkanja zraka in potreba po dodatnem kisiku. Do poslabšanja najpogosteje pride po sedmih do desetih dneh," ocenjuje Jereb.

In kljub temu da je med 1.344 uradno potrjenih primerov več žensk kot moških, pa je težji potek bolezni značilen predvsem za moško populacijo. "Če pogledamo bolnike, ki jih obravnavamo na intenzivnih oddelkih, je kar dve tretjini moških. Tudi med umrlimi prevladuje moški spol," je o statistični sliki povedal Jereb

Kot je še izpostavil infektolog, tudi starost predstavlja pomemben dejavnik tveganja, saj najvišjo smrtnost beležimo pri osebah starejših od 80 let, kar pa ne pomeni, da za boleznijo ne umirajo tudi mlajši.

"Za boleznijo covid-19 umirajo tudi mlajši in redko tudi otroci. Nihče ni varen pred okužbo in morebitnimi zapleti poteka bolezni," je poudaril Jereb.

Okoli 40 odstotkov okuženih ne kaže simptomov

Jereb je med drugim izpostavil tudi podatke iz številnih raziskav na podlagi katerih stroka ocenjuje, da ima okoli 20 do 40 odstotkov oseb brezsimptomsko okužbo in tudi takšni posamezniki prenašajo virus naprej. Kot je še dejal, sicer ni jasno koliko posameznikov bolezen preboli popolnoma brez težav. "Odgovor na to bo lahko dala populacijska raziskava, ki jo izvaja Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo," je povedal Jereb.

Kot je še povedal Matjaž Jereb, epidemija v Sloveniji še ni zaključena, a jo po njegovi oceni dobro obvladujemo. "Verjamem, da bomo trend nadaljevali tudi v naslednjih tednih, ko se bomo soočali s sproščanjem ukrepov," je izpostavil in dodal, da imamo v Sloveniji dovolj zaščitne opreme za vsa delovišča, ki zaščitni material potrebujejo.

Število okuženih v Sloveniji in po regijah lahko spremljate TUKAJ.

Število okuženih po vsem svetu pa lahko spremljate na povezavi TUKAJ.

Vir: Siol.net

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj