Na vsebino

Z dobrimi željami v 2016

Spoštovani prijatelji Krajinskega parka Kolpa!
Veliko sreče, zdravja in veselja v letu ki je pred nami Vam želimo! Najlepše tudi povabljeni k sodelovanju na številne aktivnosti, ki se odvijajo v našem okolju.

Stara navada v Beli krajini je bila, da je gospodar na novega leta dan zjutraj živini pred pokladanjem krme dal kos Božičnika - kruha, ki ga je gospodinja spekla na badnjik - božični večer. Vsaka žival na kmetiji naj bi dobila del trga prazničnega kruha. Obred se je ponovil tudi na jutro sv. Treh kraljev. (Zato so v družinah, ki so si to lahko privoščile spekli štiri božičnike - za vsak vogal mize enega). Živina je nekoč pomenila bogastvo in pogoj za preživetje družine, zato so ji tudi namenjali toliko pozornosti. V Beli krajini (podobno tudi drugod po svetu) se za govedo uporablja tudi izraz BLAGO (hrvaško - zaklad, bogastvo)- tako pomembno je bilo nekoč.
Sicer pa je z Novim letom povezanih veliko pregovorov in vraž. Ena adlešiška pravi, da so dekleta tekmovala katera bo zjutraj (ali pa kar takoj po polnoči) prva prinesla vodo iz studenca domov. Tista, ki je bila prva pri studencu se naj bi tudi prva omožila... zato je tudi poskušala drugim onemogočiti pot do studenca s postavljanjem ovir iz grmovja in robidovja...

V sklopu prireditev z naslovom »Bilo je …«, ki jih skupaj pripravljajo Toni Gašperič, Gostišče Veselič in Ljudska knjižnica Metlika je bila tema zadnjega srečanja: "BILI SO ZNANILCI NOVEGA ŽIVLJENJA..." ker je dogodek potekal v času praznika sv. Treh kraljev se je Toni Gašperič z gostom metliškim župnikom Jožetom Pibernikom, pogovarjal o znanilcih novega življenja. Večer je popestrila kraljica metliške črnine, Katja Jakljevič, sicer priznana glasbenica. Največje presenečenje večera pa so bili koledniki - sveti trije kralji, ki so prišli koledovat iz Drašičev. Jože Stariha (znan tudi kot ključar soseske zidanice in vrhunski orgličar) je povedal, da koleduje nepretrgoma že 20 let, s skupino v sedanji sestavi pa že 12 let in obiskujejo družine vso noč, saj ponekod čakajo na njihov blagoslov skoraj do ranega jutra.
Sočasno s katoliškim praznikom sv. Treh kraljev pa je potekalo tudi praznovanje Božiča - po julijanskem koledarju, ki ga uporabljajo nekatere pravoslavne cerkve. Tudi naši sosedje so v cerkvi sv. Petra in Pavla v Miličih praznovali sveti večer s polnočnico, ki jo je daroval pop Jelenko Stojanović iz Moravic. Obred se prične pred serkvijo s sežigom Badnjaka - hrastovega drevesa, ki ga je gospodar podrl na badnje jutro s tremi udarci sekire.

Prihodnji večer "Bilo je..." bo v ponedeljek 18 januarja ob 18 uri v Gostišču Veselič v Podzemlju.
Ta večer bo posvečen temi: " BILI SO DOLGI ZIMSKI VEČERI..." Gostje večera bodo člani KUD Božo Račič Adlešiči - sekcija Pčkarke in tamburaška skupina. Toni Gašperič se bo o starem kmečkem običaju - prelu, ki v Adlešičih še živi pogovarjal s Katico Adlešič in Borisom Grabrijanom.

Vabljeni na prelo v Podzemelj!

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj