Na vsebino

Za kupe smeti niso "zaslužni" samo turisti

Ekološki otok v Adlešičih.
Ekološki otok v Adlešičih.

Na Komunali Črnomelj tudi v letošnji poletni turistični sezoni beležijo povečano količino odpadkov. Problematika je najbolj pereča v naseljih ob Kolpi oziroma ob cesti Marindol – Dolenjci. Na pričakovano povečano količino odpadkov so se, tako kot vsako leto, pripravili na način, da so povečali frekvenco odvozov vseh frakcij odpadkov iz obstoječih ekoloških otokov. Odpadke tako odvažajo vsak teden in ne le na 14 dni kot običajno. V avgustu pa ekipe smetarjev delajo tudi ob sobotah.

V bližini kopališč Griblje, Adlešiči, Vinica in drugod so namestili dodatne posode za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov (papir, plastika, steklo), ki jih redno praznijo v obdobju od maja do septembra. V Radencih, Damlju in Vinici so v času turistične sezone nameščeni večji zabojniki za mešane komunalne odpadke (preostanek). Te posode komunala prazni na poziv, stroške namestitve in praznjenja pa krije Občina Črnomelj. Na obstoječe ekološke otoke v Adlešičih in Dolenjcih bodo namestili dodatne posode za mešano komunalno embalažo.

»Opažamo, da so proti pričakovanju zabojniki za odpadke, ki so nameščeni v neposredni bližini kopališč »bolj prazni«, zabojniki na obstoječih EKO otokih pa prekomerno obremenjeni. Prav tako presenetljivo se je najbolj povečala količina odpadne papirne in kartonske embalaže, ki jo v večji meri zastopajo (ne stisnjene) kartonske škatle. Iz tega bi težko sklepali, da so neposredni povzročitelji odpadkov turisti, ki se pridejo »namakat« v našo lepotico,« pravijo na Komunali Črnomelj, kjer se ne glede na vse trudijo, da bi odpadke čim bolj redno odvažali.

»Krajanom, ki se jim je kvaliteta življenja zaradi navala turistov zmanjšala se opravičujemo za primere, ko nam to ne uspe 100-odstotno. Problematika preveč založenih EKO otokov je podobna povsod, saj EKO otoke ne praznimo na poziv, ampak po naprej določenih urnikih. Ne glede na to, da smo povečali frekvenco odvozov, se občasno se vedno zgodi, da se v času med dvema odvozoma zabojniki (pre)napolnijo. Zavedati se moramo tudi, da z enim odvozom ne moremo v celoti počistiti celega EKO otoka, saj zaradi ločenega zbiranja posameznih frakcij v enem odvozu odpeljemo samo eno vrsto odpadkov. Za »očiščenje« enega EKO otoka tako potrebujemo najmanj tri odvoze,« še poudarjajo na črnomaljski Komunali.

Ob tem naprošajo vse občane, da preko aplikacije »Popravimo« sporočajo stanje na ekoloških otokih. »Na ta način bomo vedeli, katera frakcija odpadkov je trenutno najbolj kritična in se bomo najprej lotili odvoza le-te,« še dodajajo.

Vir: Komunala Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj