Na vsebino

Za prihodnost belokranjske folklore se ni bati

Bela krajina se lahko pohvali s tolikšnim številom otroških folklornih skupin, da so morali njihovo tradicionalno območno srečanje letos pripraviti kar v dveh delih. Prvi del dogodka Ringaraja je v ponedeljek v Metliki organizirala tamkajšnja območna izpostava JSKD. V metliškem kulturnem domu so se poleg otroške folklorne skupine Ivan Navratil predstavile še štiri otroške skupine iz osnovnih šol Metlika, podružnične šole Suhor, Podzemelj in Mirana Jarca Črnomelj, kar pomeni, da je na odru zapelo, zaplesalo in zaigralo na tradicionalna glasbila okrog 120 otrok.

Drugi del srečanja pa je včeraj v Črnomlju pripravila tamkajšnja območna izpostava JSKD. Na odru Kulturnega doma Črnomelj se je predstavilo osem otroških folklornih skupin: Folklorna skupina Čebelice iz Semiča (mentorici Mirjana Šutej in Melita Ličen Kmet), otroška FS Kresničke iz Adlešičev (mentorici Nataša Šuštarič Bradač in Nataša Tina Prijanovič), otroška FS KUD Oton Župančič Vinica (mentorici Anita Peršič in Lana Jurinič), otroška FS Dragatuš (mentorici Nika Kuzma in Neža Barič), FS Mravljice iz Semiča (mentorici Mirjana Šutej in Anita Ogulin), otroška FS OŠ Loka Črnomelj (mentorici Stanka Mržljak in Nataša Tina Prijanovič), starejša otroška FS OŠ Mirana Jarca Črnomelj (mentorici Bernarda Starašinič in Katja Kocjan Plut) in mladinska FS KUD Oton Župančič Vinica (mentorica Željka Karin Biličič).

»Preko 350 mladih folklornikov v Metliki in Črnomlju dokazuje, da je folklorna dejavnost v Beli krajini kljub sodobnim aktivnostim in digitalizirani družbi še živa in bo taka še dolgo časa,« so ob tem zapisali v območni izpostavi JSKD Črnomelj.

Vse nastope je strokovno spremljala Nina Mažgon Mueller. Program je povezovala Eva Starašinič, za nekaj foto utrinkov pa je poskrbel Jani Pavlin.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj