Na vsebino

Začenja se 58. Jurjevanje v Beli krajini

Foto: JK Design
Foto: JK Design

S Črnomaljsko malenco, zgodbo o mlinarju črnomaljskem v Belokranjskem izročilu in odprtjem razstav v starem mestnem jedru, se bodo danes v Črnomlju začele prireditve 58. Jurjevanja v Beli krajini, ki bo z različnimi dogodki potekalo do vključno nedelje. Organizatorji so letos dogajanje na najstarejšem slovenskem in največjem območnem folklornem festivalu, razporedili na sedem različnih prizorišč, z večernim programom v Jurjevanjski dragi ter številnimi aktivnostmi v mestnem jedru Črnomlja.

Dogajanje na številnih prizoriščih bo pestro in bogato. Pripravili so koncerte, folklorne nastope, razstave in predstavitve. Za najmlajše tudi otroške predstave in delavnice, na tržnici in rokodelskem sejmu pa si bo moč ogledati in kupiti lokalne pridelke in izdelke. V petih dneh se bo zvrstilo več kot 50 dogodkov, od tega 10 za otroke, nastopilo bo več kot 10 etno glasbenih skupin, predstavilo se bo 11 slovenskih, tri tuje in 13 otroških folklornih skupin, kar pomeni skupaj preko 1.200 nastopajočih. Prireditev bo potekala brez plastike za enkratno uporabo z zavezo za manj odpadkov.

Prvi dan lahko spremljate utrip Jurjevanja na valovih radia Prvi, prireditve 58. Jurjevanja pa bodo danes nadaljevali najprej v Belokranjskem izročilu, nato pa z odprtjem razstav v mestnem jedru. V cerkvi sv. Duha bodo odprli slikarsko razstavo Marka Zoroviča, na Petrovem trgu ulično razstavo fotografij Motivi Jurjevanja, v Primožičevi hiši razstavo ročno poslikane keramike na belokranjski način ustvarjalke Tinke Jakša, v Belokranjskem izročilu slike in grafike Bogomirja Jakše, v Kulturnem domu Črnomelj pa slikarsko razstavo Jožice Medle. Domovina je kul(tura) vabi obiskovalce na peš turo po mestu, večer pa bodo zaključili s kinom na prostem.

Na četrtkov kresni dan bo na glavnem odru v Jurjevanjski dragi potekalo srečanje otroških folklornih skupin Pastirče mlado, ob kresu pa bodo kresno noč priklicali s Kresnicami in koncertom Dobreča s Kvatropirci.

V petek se med drugim obetajo predstava za otroke, rokodelski sejem ter nastopa viniških tamburašev in Vokalne skupine LAN. Uradno odprtje festivala bo ob 19. uri. Nastopile bodo tuje in domače folklorne skupine ter trubači. Za zabavo pa bo poskrbela skupina Kingston.

Sobota nudi celodnevno pestro dogajanje, od predstavitve rokodelcev do otroških delavnic, predstavitev projektov lokalne akcijske skupine, družinskega kolesarjenja, nastopov etno glasbenih skupin, koncerta združenih belokranjskih godb ter osrednje prireditve ob dnevu državnosti. Ob 20. uri bodo nastopile domače in tuje folklorne skupine, dogajanje pa bodo zaključili z glasbeno skupino Polkaholiki.

Nedelja na Jurjevanju se začne ob 16. uri s predstavo za otroke, sledijo koncert etno glasbene zasedbe in nastopi folklornih skupin, po uradnem zaključku ob 21. uri pa še zabava s skupino Jackpot.

Podroben program letošnjega Jurjevanja si lahko ogledate tudi v spodnji priponki ali pa ga spremljate v našem koledarju dogodkov.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj