Na vsebino

Zadovoljna in ponosna, da je zdržala

Foto: Pisarna varuhinje
Foto: Pisarna varuhinje

Ilinka Todorovski je od leta 2017 opravljala vlogo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija, njen mandat se končuje v ponedeljek. Ob koncu petletnega obdobja je dolgoletna novinarka, ki je odraščala v Črnomlju, v pogovoru za spletni portal MMC potegnila črto pod svojim delom.

Po njenem mnenju se je inštitut v petih letih njenega mandata bistveno okrepil: »Po eni strani se je povečala vidnost inštituta, tudi za podajanje mnenj in razpravo o programskih standardih, zdrsih in napakah. Na neki način se je okrepila tudi vloga, hkrati pa se je zgodilo nekaj, česar si nisem želela. Poudarja se hibridna vloga varuha. Varuh je kar naenkrat postal vse: tako pritožbeni organ (kar pravzaprav ni), tako komunikator (kar tudi ni) ter nekdo, ki odgovarja na vprašanja o različnih zadevah javnega medija in ponudi kakšno servisno informacijo. To se kaže v izjemno velikem obsegu odzivov, ko niso vsi enako "težki".

Njen namen je bil, da bi se izčistila vloga delovanja varuha v prihodnje. To je želela narediti leta 2020, a takrat je v naša življenja prišla pandemija in njeno delo se je v celoti podredilo temu. Ob tem opozarja, da epidemija ni samo zdravstvena kriza. »Pogosto se ustvarja napačen vtis, če se poroča o nasprotovanju ukrepov, se potem nasprotuje tudi medicinskim trditvam, kar seveda ni res. Včasih prihaja do nesoglasij med stroko in politiko, ko gre za posamezne ukrepe. Če postaviš pod vprašaj politični ukrep, to še ne pomeni, da dvomiš o zdravstvenem in znanstvenem ukrepu. Potem pride do zmešnjave, v katero se novinarji lahko zaciklamo. Kaj je recept? Natančnost. Vse mora biti jasno definirano, moramo biti jasno povedano, kdaj govorimo o čem, treba je biti čim bolj jasen in transparenten. Ko poročamo o protestih, to ne pomeni, da jih podpiramo, ampak samo, da o njih poročamo,« poudarja.

Ilinka Todorovski meni, da varuh ni nadurednik ali nekdo, ki namesto drugih sprejema odločitve, je pa varuh vrednost javnega medijskega servisa. Varuh vrednot, ki jih je po njenem prepričanju treba danes braniti še bolj kadarkoli prej.

Ob tem opozarja, da je javni diskurz v primerjavi z nekaj leti padel, kar opaža tudi pri odzivih, ki pridejo na njen naslov. »Preprosto ne morem verjeti, kaj vse prileti v moj nabiralnik. Potem se zavem, da celo nekateri odločevalci in nosilci političnih moči na družbenih omrežjih zapisujejo nezapisljive stvari. Ne smem se čuditi, da kaj podobnega prileti v moj nabiralnik. Takšna sporočila zavrnem, samo v nekaj primerih sem s pravno službo preverila ali bi to zadevo lahko šteli tudi kot grožnjo. Sovražnosti nimajo meja, ne gre samo za vulgaren govor, ampak tudi za stvari, kjer se vprašaš, če ti nekdo res želi storiti nekaj slabega. Analiza bi pokazala, da je tega vedno več. Lani je bilo takih odzivov že več kot 10 odstotkov. Poudarjam, da niso bili vsi sovražni, ampak taki, da ni bilo mogoče izluščiti, kdo jih pošilja in zakaj, želeli so sporočiti nekaj in so izbrali varuhov naslov, pri besedah pa so bili nesprejemljivi. Verjamem, da je mogoče izreči vsako kritiko tudi na dostojen in bontonu primeren način,« pravi varuhinja, ki svoj mandat zaključuje z "velikim zadovoljstvom in ponosom, da je zdržala celotni mandat" (smeh).

»Kakšno zadevo smo premaknili na boljše. Želim si verjeti, da na RTV Slovenija ni več nobenega novinarja, ki ne bi vedel, da imamo v hiši poklicna merila in načela novinarske etike. Ob prevzemu dolžnosti na moje veliko presenečenje temu ni bilo tako. Uspela sem nekako definirati varuhovo pisarno. To občinstvu najbrž nič ne pomeni, a je pomembno, da deluje v času kovidnih razmer, ko veliko delamo od doma. Da obstaja natančni nadzor nad slehernim odzivom in sledljivost na odgovore. Da se poročila striktno objavljajo vsakega 10. v mesecu, da smo transparentni, ...«

Po pogodbi, ki jo ima, se Ilinka Todorovski 18. januarja vrača na novinarsko delo na Televizijo Slovenijo, saj se s tem ukvarja že več kot tri desetletja in ima še kar nekaj let do upokojitve. »Do takrat se še vedno mislim ukvarjati z novinarstvom in mediji,« je dodala ob koncu pogovora za MMC, ki ga lahko v celoti preberete TUKAJ.

Vir: MMC
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj