Na vsebino

Zakaj izvira reka Krupa izpod tako velike skale?

Po legendi sta vrag in mlinar sklenila pogodbo. Vrag je rekel, da bo mlinarju porušil mlin, ker ga moti ropotanje mlinskega kolesa. Mlinar mu je postavil pogoj. Iz Kleka naj bi prinesel kamen, zvečer mora na pot in ko bo petelin tretjič zapel, mora biti kamen pri mlinu.
Vrag se torej odpravi na Klek po kamen. Oprta si ga na rame in zvečer krene na pot. »Dovolj časa je še,« si misli, ko hodi skozi gozd. Pride že blizu Črnomlja, ko zasliši petelina prvič zapeti. Pomisli, da do Krupe ni več daleč in ne hiti preveč. V Stranski vasi sliši petelina, ki drugič zakikirika. »Sedaj pa moram res že pohiteti, sicer mi ne bo uspelo,« pravi vrag sam pri sebi. Teče in teče in se že pripravi, da vrže kamen na mlin, ko zasliši, da petelin že tretjič zapoje. Kamen mu pade iz rok ravno na mesto, izpod katerega sedaj izvira reka Krupa. Zato ima Krupa tako veliko skalo ob svojem izviru.

(Vir: Vražje zgodbe mojega kraja, podjetniški krožek OŠ Belokranjskega odreda Semič, 2003).

Vir: Misterion

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj