Na vsebino

Zaključek arheoloških izkopavanj v Metliki

Vročina se nadaljuje, mi pa smo v soboto zaključili z izkopavanji v Metliki. Ob gradnji toplovoda bomo ob izkopih izvajali še arheološki nadzor ob gradnji.

Za češnjo na torti smo v zadnjih dneh odkrili še ostanek prazgodovinske peči. Na peč so najverjetneje že v prazgodovini zvalili ogromen balvan. S tem peč ni bila več v uporabi. Ker se peč nadaljuje pod profil, smo jo v dogovoru z ZVKDS, ustrezno zaščitili in bo počakala na trenutek, ko se bo izkop širil še na drugo polovico cestišča.

Na terenu nas je obiskal tudi odličen poznavalec belokranjske prazgodovine, dr. Janez Dular in njegova žena dr. Anja Dular. Ogledala sta si najdbe ter situacijo na terenu. Poklepetali smo o najdbah, najdišču in pomenu odkritij.

Terenski del pa zajema le prvi del arheološkega dela. Sedaj nastopi kabinetni del, kjer bomo analizirali zajete podatke, obdelali najdbe in tako skušali dognati nova spoznanja o prazgodovinskem načinu življenja na metliškem pomolu. To pa bomo seveda delili z vami, saj je dediščina last vseh nas.

V tem trenutku bi se v imenu ekipe ARHAT zahvalil vsem Metličanom in Metličankam za potrpljenje, pokazano zanimanje za naše delo in za vse lepe besede. Hvala tudi Občini Metlika in gradbincem za dobro sodelovanje.

Velika zahvala gre dr. Luciji Grahek in Petri Brodar, kustosinjama iz Belokranjskega muzeja v Metliki, za vso pomoč in podeljeno znanje o arheološkem gradivu.

Zahvalil bi se tudi Božidarju Flajšmanu za vrhunsko izdelan filmček o izkopavanjih, ki je v svet ponesel besedo o izjemnih najdbah na sončni strani Gorjancev.

Hvala gre tudi Janku Bračiki za odlične kavice, predvsem pa za moralno podporo in izkazano dobro voljo.

Vir: ARHAT

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj