Na vsebino

Zaključena malce drugačna Vinska vigred

Ponavadi smo v ponedeljek dopoldne po vinski vigredi poročali o tem koliko vina je bilo na vigredi degustiranega, koliko dobrot se je obrnilo na žaru in koliko tisoč obiskovalcev se je sprehajalo, pogovarjalo, pilo, jedlo, plesalo in zabavalo na treh metliških trgih.

Lani vigredi zaradi koronavirusa ni bilo, letos pa se je Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika, skupaj z Občino Metlika, kljub podobni situaciji lotil nekoliko drugačnega projekta.

V petek zvečer so tako v sklopu otvoritvenega dne Vinske vigredi 2021 na Youtube kanalu Zavoda Metlika premierno predstavili degustacijski video, v katerem so vinarji, ki tvorijo mrežo ponudbe v Hiši dobrot Bele krajine, vse zainteresirane virtualno popeljali po svojih vinskih kleteh.

V soboto popoldne so v ožjem krogu razglasili šampione belokranjskega vina, podelili priznanje za najboljšo tradicionalno belokranjsko pogačo ter okronali novo kraljico metliške črnine. Diplome za najboljšo belokranjsko pogačo sta prejeli Nastanitvena kmetija Trdič in Domačija Šrajf – Škof. Zanimiva je bila podelitev šampionov vin. Letos je največ nagrad pripadlo Vinski kleti KZ Metlika. Pridelali so tako najboljša vina belokranjec PTP in metliška črnina PTP, kot tudi šampiona suhih vin tekočega letnika, to je chardonnay letnik 2020. Vino z najvišjo oceno pa tudi tokrat prihaja iz Vinske kleti Prus, to je rumeni muškat, ledeno vino, letnik 2016 z oceno 19.73. Okronali so tudi novo kraljico metliške črnine. Ta mandat je za obdobje enega leta pripadel 21-letni Tjaši Rus iz Vidošičev. Že od nekdaj je v stiku z vinom in z vsem, kar sodi zraven. Kot nova kraljica želi ljudi opozoriti na to, da obstaja prekrasna Bela krajina, ki ima ogromno naravnih lepot, odlična vina in številne druge dobrote. V večernih urah so organizatorji pripravili še ogled kratkega filma, ki ga je Foto klub Fokus posnel na tej protokolarni prireditvi.

Zadnji dan Vinske vigredi 2021, ki je tokrat večinoma potekala v virtualni obliki, je bil namenjen ogledu filma Vinska vigred - prireditev s tradicijo. Gledalci so lahko uživali v zgodah in prigodah s preteklih Vinskih vigredi ter obujali spomine. Malo nostalgije sicer ne škodi, pa vendar si vsi želimo, da se bomo prihodnje leto znova srečali na treh metliških trgih v starem mestnem jedru in nazdravili s prijatelji in znanci iz oči v oči.

Letošnja Vinska vigred ne more biti ocenjena z zadovoljstvom obiskovalcev, s hektolitri popitega vina ali s hvalospevi pečenemu odojčku oziroma jagenjčku. Lahko pa pohvalimo vse, ki so tokrat sodelovali v takšni obliki in se potrudili, da bo naslednje leto 40. Vinska vigred v Metliki v živo.

Celoten sobotni dogodek z metliškega gradu si lahko ogledate spodaj:

Vir: Zavod Metlika/Občina Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj