Na vsebino

Zaključil se je 10-letni Program Pokolpje

S starim letom 2020 se je zaključil 10-letni Program Pokolpje, ki je zaznamoval območje Bele krajine in Kočevskega. Ste vedeli, da je bilo v tem obdobju na 8. javnih razpisih za Pokolpje podjetjem odobrenih za več kot 12 mio € nepovratnih sredstev in v okviru tega predvidenih več kot 476 novih delovnih mest, 237 novih turističnih kapacitet (ležišč) ter več kot 100 obnovljenih ležišč s povečanjem dodatne turistične ponudbe? Iz sredstev programa sta bili med drugim zgrajeni dislocirani enoti za demenco Doma počitka Metlika in Doma starejših občanov Kočevje in vzpostavljen Podjetniški inkubator Bela krajina.

Program se je pričel izvajati po sprejetju na vladi, aprila 2011. Priprava samega programa in priprave na izvedbo pa so se pričele že v letu 2010. Za namen oblikovanja ukrepov za pomoč območju Pokolpja se je oblikovalo Območno razvojno partnerstvo Pokolpje, člani katerega so župani, gospodarstveniki in predstavniki nevladnih institucij območja. Cilj programa je bil, da se na območju Pokolpja zmanjšajo razvojne ovire in da se spodbudi gospodarske dejavnike k izkoriščanju razvojnih priložnosti ter se tako razvojno razgiba območje. Z začetkom finančne in gospodarske krize, leta 2008, se je namreč gospodarsko stanje v obmejnih občinah slabšalo še hitreje kot drugod in dodatno povečevalo razvojni zaostanek Pokolpja za jugovzhodno regijo in državo. Območje je pestila visoka brezposelnost (več kot 17 %), slaba demografska in izobrazbena struktura ter slabe prometne, energetske in infrastrukturne povezave. Turistične kapacitete so bile nezadostne, število zaposlenih v gospodarskih družbah se je v obdobju od leta 1999 do 2009 znižalo za 26,5 % (2038 oseb), zaostanek neto dodane vrednosti na zaposlenega pa je leta 2009 za regijo zaostajal kar za 44,39 %.

Ukrepi Programa Pokolpje so se začeli izvajati v različnih obdobjih, nekateri z zamudo (npr. davčne olajšave za zaposlovanje in investiranje leta 2013) drugi so se izvajali delno ali preko drugih vzvodov. Prvotno sprejeti Program Pokolpje je sprva veljal za obdobje 2011 – 2016, vendar ker se do začetka leta 2016 stopnja brezposelnosti na območju ni spustila pod kritično mejo (17 %), je bil dosežen dogovor o nadaljevanju programa do leta 2020 (zgolj iz ostanka sredstev oz. neporabljenih sredstev ter poenotenje programa za vsa problemska območja v Sloveniji).

Za nas so bili začetki izvajanja programa zanimivi in včasih pravi izziv. V na novo formirani projektni pisarni na RIC Bela krajina smo si prizadevali, da bi nas podjetniki prepoznali kot zaupanja vrednega partnerja. Kot institucijo, na katero se lahko obrnejo in zanesejo, ko bodo potrebovali svetovanje in pomoč pri prijavi na javne razpise in pozive za nepovratna in povratna sredstva, informacije glede prostih poslovnih prostorov in zemljišč ter koriščenja ostalih ugodnosti.

V obdobju od leta 2011 do konca leta 2020 smo v projektni pisarni opravili skupno več kot 2.500 podjetniških svetovanj na razpise različnih resorjev in institucij (večji delež teh na javne razpise za Pokolpje) in pripravili več kot 120 ponudb območja za potencialne tuje in domače investitorje. Od 8. javnih razpisov za Pokolpje je bilo na 7. za prijavitelje v Beli krajini odobrenih 9,9 mio € nepovratnih sredstev od skupno 12.8 mio € odobrenih vlog za celotno Pokolpje, kar pomeni 77,6 % vseh odobrenih vlog. Belokranjskim podjetjem je bilo na 7. razpisih odobrenih 117 vlog oz. projektov, v katerih so predvideli 318 novih zaposlitev (70,4 % vseh predvidenih zaposlitev) in 128 novih turističnih ležišč (88,9 % vseh predvidenih turističnih ležišč). Za 8. javni razpis se bodo podatki še dopolnili.

Za izvajanje celotnega programa na terenu sta poleg nas (projektna pisarna RIC Bela krajina in Podjetniški inkubator Bela krajina) na kočevskem območju skrbeli razvojni instituciji Razvojni center Kočevje Ribnica in Podjetniški inkubator Kočevje ter Razvojni center Novo mesto kot regionalna razvojna agencija.

Institucije smo obveščale podjetnike o razpisih in ukrepih programa, opravljale svetovanja pri prijavah na javne razpise ter izpolnjevanju pogodbenih obveznosti. Tako smo prispevale k večji pripravljenosti gospodarskih subjektov za prijave na razpise, k sorazmerno malemu številu odstopov in majhnemu deležu vračil že izplačanih sredstev ter povečanju zanimanja za prijave na ostale razpise. Organizirale smo skupne nastope podjetij na domačih in tujih sejmih (MOS Celje, LOS Ljubljana, Holzmesse Celovec), spodbujale internacionalizacijo in mreženje podjetij (SeeMeet Slovenia in drugi dogodki) ter izvajale aktivnosti na področju privabljanja investicij (predstavitve večjih investicijskih projektov na investicijskih sejmih Expo Real v Münchnu, MIPIM v Cannesu in pripravile več kot 120 ponudb območja za potencialne investitorje). S koordinacijo aktivnosti med deležniki smo prispevale, da so bila nepočrpana sredstva iz odstopov prenesena v podaljšanje programa.

REZULTATI PROGRAMA POKOLPJE 2011 -2020:

  • Javni razpisi Pokolpje: skupno je bilo objavljeno 8 javnih razpisov. Na 7. razpisih je bilo odobrenih za več kot 12. mio € nepovratnih sredstev za izvajanje 150 začetnih podjetniških investicij, s katerimi bo predvidoma ustvarjenih 476 novih delovnih mest in 237 novih turističnih kapacitet (ležišč) ter več kot 100 obnovljenih ležišč s povečanjem dodatne turistične ponudbe (hrana, kolesa, kanuji…). Za zadnji, 8. razpis še ni podatkov.
  • Javni razpisi za velike investicije: izvedeni 4 projekti v višini cca. 4. mio € in 53 novimi zaposlitvami.
  • Subvencije za zagon podjetij: izvedeni 3razpisi P2R, subvencije je prejelo 27gospodarskih subjektov v višini 1.028.366 €.
  • Mikrokrediti: izvedeni 4 razpisi P7R, odobreni 72 gospodarskim subjektom v višini 2.859.570,69 €.
  • Ugodni razvojni krediti SRRS Ribnica:izvedeni 3 razpisi BP, glede rezultatov nimamo popolnih podatkov.
  • Koriščenje plačanih prispevkov delodajalcev za socialno varnost v vrednosti 349.331 € in davčnih olajšav za investiranje in zaposlovanje v vrednosti 6.673.358 €
  • V Metliki zgrajena dislocirana enota Doma počitka Metlika za osebe z demenco in v Kočevju dislocirana enota Doma starejših občanov Kočevje za osebe z demenco(2014), sofinanciranje obeh enot v skupni vrednosti 4. mio €.
  • Vzpostavljen Podjetniški inkubator Bela krajina (2016) in prostor naprednih tehnologij ter prototipni laboratorij Bela krajina. V Podjetniškem inkubatorju Kočevje vzpostavljen Podjetniški izobraževalni – prototipni center Kočevje. Vzpostavljena mreža podjetniških inkubatorjev: Start-up vikendi Pokolpje, izobraževanja o sodobnih 3D tehnologijah, VR, AR.
  • Iz naslova spodbud za trajnostni razvoj podeželja iz Programa razvoja podeželja je bilo do leta 2013 odobrenih 483,930,27 €. Po letu 2014 financiranje projektov LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe (20 projektov, vrednost sofinanciranja 1.165.437 €) in LAS Dolenjske in Bele krajine (17 projektov, vrednost sofinanciranja 1.046.504 €).
  • Dela na cestni infrastrukturi: projekt 3. razvojne osi – južni del in projekt 3. A razvojne osi.
  • Obnova regionalne ceste R1-216 (»partizanska magistrala«).
  • Izgradnja 2x20 kV kabelske povezave med RTP 110/20 kV Črnomelj in RP 20 kV Semič(industrijska cona Vrtača).

Ukrepi Programa Pokolpje so sledili zadanim ciljem in imeli pozitiven učinek na območje, kar se kaže v znižanju stopnje brezposelnosti in prebujanju gospodarskega razvoja v občinah Pokolpja.

Kljub temu, da se program zaključuje, pa naše delo še ni končano. Pokolpje po določenih gospodarskih in demografskih kazalnikih še vedno zaostaja za regijo in državo. Neto dodana vrednost na zaposlenega še vedno odstopa od slovenskega in regijskega povprečja. Največji primanjkljaj se še vedno kaže v nezadostni oskrbi Pokolpja z infrastrukturo in slabi dostopnosti območja do ključnih prometnih koridorjev. Demografski kazalniki so slabi.

Zaradi navedenih dejstev se izkazuje potreba po kontinuiteti izvajanja pomoči na območju. Razvojne institucije Pokolpja si zato skupaj z občinami, regionalno razvojno agencijo za JV Slovenijo in Ministrstvom RS za regionalni razvoj in tehnologijo, prizadevamo za vzpostavitev nadaljnjih in novih ukrepov za obmejna problemska območja.

Vsem podjetjem, podjetnikom in podjetnicam, s katerimi smo v teh 10 letih sodelovali, se zahvaljujemo za sodelovanje in zaupanje. Vrata projektne pisarne na RIC Bela krajina vam bodo še naprej odprta, mi pa pripravljeni, da vam prisluhnemo ter stopimo na proti po naših najboljših močeh.

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj