Na vsebino

"Žal se človeštvo iz krutih izkušenj ničesar ne nauči"

Foto: Tončka Jankovič
Foto: Tončka Jankovič

Med številnimi spominskimi slovesnostmi, ki so se po različnih krajih vrstile na dan spomina na mrtve, so komemoracijo pri spomeniku padlim v drugi svetovni vojni tradicionalno pripravili tudi na pokopališču v Adlešičih.

Zbrane je nagovoril predsednik tamkajšnje krajevne organizacije Zveze združenj borcev za ohranjanje vrednot NOB Niko Novak, ki je spomnil na številne spopade, ki trenutno divjajo po svetu in za seboj puščajo tragične človeške usode. »Za vsako mater in svojce padlega ali kako drugače pogubljenega je bolečina enaka, ne glede na kateri strani je padel njihov najdražji,« je v nagovoru izpostavil Novak in izrazil obžalovanje, da danes politiki v imenu sprave odpirajo nove prepire in očitke, ki razdvajajo ljudi na podlagi dogodkov, ki so se zgodili pred sedmimi ali osmimi desetletji.

»Kot član organizacije, ki je zadolžena za ohranjanje spomina na vrednote NOB, moram poudariti, da sta drugo svetovno vojno začela in povzročila nacizem in fašizem, zmagovalci pa so bili zavezniki, v vrstah katerih so se borili tudi naši partizani. Seveda se v vojnah krutosti in barbarstva dogajajo na obeh straneh. V vojnah ni zmagovalcev, so samo poraženci in veliko trpljenje civilnega prebivalstva. Žal se človeštvo iz krutih izkušenj ničesar ne nauči,« je še poudaril Novak in krajane pozval k enotnosti, saj prepiri in delitve ne prinesejo nič dobrega.

Kulturni program prireditve so obogatili cerkvene pevke, recitatorka Nuša Jankovič, učenci podružnične šole Adlešiči pod vodstvom učiteljice Tadeje Kuzma in tamburaši KUD Božo Račič.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj