Na vsebino

Zapuščina treh slikarskih kolonij v Galeriji Kambič

V Metliki in okolici so v letih 1981 do 1983 potekale tri slikarske kolonije, ki so jih organizirali članice in člani odbora za slikarsko kolonijo pri takratni Občinski kulturni skupnosti Metlika. Razstavo del, nastalih na prvi koloniji, so v počastitev metliškega občinskega praznika pripravili 20. novembra 1981. Hkrati z razstavo je bilo v metliškem gradu odprto tudi novo Ganglovo razstavišče.

Na slikarskih kolonijah je sodelovalo 19 umetnic in umetnikov. Nekateri so se udeležili vseh treh, nekateri dveh, kakšni so bili samo na eni. Zapuščino kolonij je prejel Belokranjski muzej Metlika in v tej zbirki je inventariziranih 35 likovnih del. Prevladujejo olja na platnu in akvareli, nekaj je tudi risb. Motivika je belokranjska: od mestnih vedut do pogledov na polja in vasi, od utrinkov z domačij do pejsažev z brezami in rekami. Marsikatero delo lahko označimo za dokument časa.

Razstave z deli iz kolonij so spremljale tri zloženke s predstavitvijo udeleženk in udeležencev, dva pa tudi z uvodnima zapisoma članice ljubljanskega društva Bela krajina Tatjane Belopavlovič in ravnatelja Belokranjskega muzeja, profesorja Jožeta Dularja.

Med avtorji so mnoga znana imena slovenskega slikarstva, zato so zbirko, ki kot celota še nikoli ni bila razstavljena, po več kot 40-ih letih predstavili javnosti na razstavi z naslovom Zapuščina treh slikarskih kolonij.

Razstavo je v Galeriji Kambič odprla metliška županja Martina Legan Janžekovič. O slikarskih kolonijah je spregovorila takratna predsednica Občinske kulturne skupnosti Metlika Vladimira Škof, dela umetnic in umetnikov pa je predstavila muzejska svetnica Andreja Brancelj Bednaršek.

Razstava je brezplačno na ogled od torka do sobote med 10. in 16. uro, vse do 31. decembra 2024.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj