Na vsebino

Zasneženi Divji potok pri Črmošnjicah

Divji potok, ki ima povirje nad Srednjo vasjo pri Črmošnjicah, je na prevladujoči dolomitni kamninski podlagi ustvaril zelo razgibano in slikovito strugo, polno slapičev, tolmunov in brzic. Potok večino svojega toka teče skozi gozd. Po približno 3,5 km toka hudourniškega značaja se izlije v Črmošnjičico, ki teče proti Dolenjskim Toplicam.

Posebnost Divjega potoka je izločanje lehnjaka. Lehnjak je sedimentna kamnina, ki se izloča iz vode, bogate s kalcijevim karbonatom. Le ta se odlaga na mahove in rastlinje ter ustvarja brzice, slapišča in druge prepreke v strugi. Z izločanjem se pragovi in slapišča nenehno spreminjajo oz. rastejo, vse višji padci pa vodi dajejo večjo moč za ustvarjanje tolmunov. K vodnatosti Divjega potoka prispeva voda iz izvirne vodne jame Mašelj. Divji potok z okolico predstavlja pomemben življenjski prostor številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Med najznačilnejšimi sta rak koščak in navadni močerad. Med prevladujočimi listavci sta bukev in beli gaber. V podrasti uspevajo mnoge zeliščne vrste kot so čemaž, veliki zvonček in navadna kalužnica.

Vir: Odkrijte Belo krajino

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj