Na vsebino

Zavetje neba

V cerkvi Sv. Duha Črnomelj smo včeraj odprli razstavo Andreje Peklar "Zavetje neba".

Tokrat se slikarka predstavlja z risbami in skicami, ki jih, kot je zapisal Robert Lozar, »zaznamuje neposrednost in spontanost zapisa, zdi se, kot bi se podoba kar sama prelila ali zarisala v belino temeljnika«.

Avtorico razstave je predstavil akad. slikar Robert Lozar, za glasbeno podobo dogodka pa bo poskrbel Trio flavt (Anka Pezdirc, Sara Majerle in Mojca Rebolj) Glasbene šole Črnomelj pod vodstvom Mojca Rebolj. Program je povezoval Jaka Birkelbach.

Andreja Peklar je slovenska slikarka, ilustratorka in avtorica knjig za otroke. Po študiju umetnostne zgodovine ter filozofije se je vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomirala iz slikarstva. Že kmalu po študiju je stopila v svobodni poklic in se posvetila predvsem ilustriranju knjig za otroke.

S svojimi ilustracijami je opremila številne slikanice, učbenike ter revije za otroke in mladino. Ukvarja se tudi z oblikovanjem didaktičnega gradiva za otroške delavnice različnih muzejev, sodelovala pa je tudi z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Maribor.

Imela je vrsto samostojnih razstav, prav tako razstavlja na pomembnih razstavah ilustracij doma in v tujini.

Leta 2018 so bile njene ilustracije izbrane na eno najpomembnejših razstav ilustracij na knjižnem sejmu v Bologni. Za svoje delo je prejela različna priznanja in nagrade tako doma, kot v tujini, med drugim je bila uvrščena na častno listo IBBY.

V zadnjem času se posveča ilustriranju avtorskih slikanic za otroke. Živi in dela v Ljubljani kot svobodna umetnica.

Razstava bo odprta do 20. junija, ogled pa je možen vsak torek in četrtek od 10.00 do 12.00 oziroma po dogovoru z organizatorjem – JSKD OI Črnomelj, 07/30 61 190, [email protected].

Vir: OI JSKD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj