Na vsebino

Bojazni pred AstraZeneco tudi med Belokranjci

V nekaterih cepilnih centrih po državi so prejšnji teden ljudje množično odpovedovali cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZenece. V Mariboru je zavrnila cepljenje kar polovica, v Ljubljani tretjina. Kako pa je v obeh belokranjskih cepilnih centrih?

S pomisleki in odpovedjo cepljenja s cepivom AstraZenece se soočajo tudi v Zdravstvenem domu Metlika. Po besedah direktorice Duške Vukšinič je v zadnjem tednu dni cepljenje zavrnila približno polovica predvidenih za cepljenje s tem cepivom. Tisti, ki cepivo zavrnejo sicer ostanejo na cepilnem seznamu, »vendar možnosti izbire cepiva ni, tako da mu cepljenja v skladu z njegovimi željami ne bomo mogli izpolniti,« je povedala Vukšiničeva. Pri ostalih razpoložljivih cepivih proti covidu-19 zavrnitev ne beležijo.

V Metliki so sicer s prvim odmerkom doslej cepili 1.418 oseb (16,9 odstotka), z drugim pa 610 ljudi (7,3 odstotka). »Konec tega tedna zaključujemo s starostno skupino starejših od 60 let. Cepivo prejemamo tedensko. Zaradi zavrnitev ostaja cepivo AstraZenece, ki pa ga bomo lahko porabili naslednji teden, skladno s strategijo cepljenja,« še pojasnjuje Vukšiničeva.

V Zdravstvenem domu Črnomelj je cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZenece v zadnjih tednih odpovedalo le 10 odstotkov ljudi. »Pacienti odpovejo cepivo iz različnih vzrokov, kot so bolezen, druga zdravila ali pa tudi nezaupanje v cepivo AstraZenece. Zavrnitev cepljenja pri cepivu Pfizer skoraj ni,« je povedala direktorica Eva Čemas.

V Črnomlju so doslej skupaj porabili 3529 doz cepiva. S prvim odmerkom je bilo cepljenih 2796 oseb, prvi in drugi odmerek cepiva pa je prejelo 733 ljudi.

V skladu z nacionalno strategijo cepivo AstraZenece v Sloveniji trenutno uporabljajo pri starejših od 60 let. »Naslednji teden je nekoliko drugačna strategija in bomo cepili s cepivom Pfizer starejše od 60 let, s cepivom AstraZenece pa zdravstvene delavce, zaposlene in oskrbovance v DSO ter SVZ, kronične bolnike nad 18 let, župane, direktorje občinskih uprav, zaposlene v državni upravi in sodstvu, ki izvajajo nujne naloge, zaposlene v Upravi RS za zaščito in reševanje ter policiji in slovenski vojski,« je še povedala Čemasova.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj