Na vsebino

ZD Črnomelj: Nihče ne bo ostal brez zdravniške storitve

Z današnjim dnem Zdravstveni dom Črnomelj zapušča zdravnik družinske medicine Benjamin Kovačič, kar pomeni, da je brez zdravnika ostalo okrog 1.600 pacientov. To je med slednjimi povzročilo kar nekaj slabe volje, saj so bili z delom dr. Kovačiča zadovoljni. »Odšel je dober zdravnik in za seboj pustil nekaj čez 1500 pacientov, brez neke predhodne najave,« nam je pisal nezadovoljni bralec.

Za pojasnila smo povprašali direktorja ZD Črnomelj Andreja Matkoviča, ki pravi, da bo za vse paciente organizirano nadomeščanje z ostalimi razpoložljivimi zdravniki zdravstvenega doma. »Poskrbljeno bo za vse paciente zdravnika Kovačiča. Odhod in nadomeščanje zdravnika smo objavili na spletni strani in obveščali paciente ob obisku v zadnjih mesecih. V ambulanti bo stalno prisotna medicinska sestra, ki bo poskrbela za naročanje pacientov, odgovarjala na elektronsko pošto in bila v pomoč vsem uporabnikom. Od meseca marca bomo reševali odsotnost tudi z našo specializantko družinske medicine, ki bo nadomeščala zdravnika Kovačiča osem mesecev,« zagotavlja Matkovič in dodaja, da ima vsak pacient možnost izbire drugega izbranega osebnega zdravnika. Trenutno imajo v zdravstvenem domu še dve zdravnici, ki lahko sprejemata nove paciente. Matkovič tako zagotavlja, da nihče ne bo ostal brez zdravniške storitve, ko bo to potreboval.

Nove kadre iščejo ves čas

Tema pomanjkanja zdravnikov v splošnih in drugih ambulantah je v slovenskih zdravstvenih domovih pereča že vrsto let in kot kaže, se tudi v bližnji prihodnosti stvari ne bodo obrnile na bolje. V ZD Črnomelj imajo ves čas objavljene razpise za nove zdravnike. »Dogovarjamo se tudi z zdravniki iz republik bivše skupne države in imamo nekaj kontaktov. Potrebe po kadrih rešujemo sprotno in imamo zunaj več razpisov. Pomanjkanje je pri družinskih zdravnikih, pediatrih, psihologih, fizioterapevtih …,« navaja Matkovič. Dobra novica je, da bodo z majem v Črnomlju zaposlili novo pediatrinjo in s tem rešili kadrovsko vrzel v otroških in šolski ambulanti.

»Kljub pomanjkanju kadra in trenutni situaciji se trudimo, da so vsi uporabniki, ki nas potrebujejo tudi oskrbljeni in dobijo potrebno storitev,« zaključuje direktor ZD Črnomelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj