Na vsebino

ZD Črnomelj zapušča še ena zdravnica

Splošna kriza na področju družinske medicine v Sloveniji, se odraža tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Črnomelj, ki ostaja še brez ene zdravnice. V četrtek bo delo tam namreč zaključila specialistka družinske medicine Vesna Stefanović, ki se je odločila svojo karierno pot nadaljevati v ZD Slovenska Bistrica. Stefanovićeva se je v Črnomlju zaposlila spomladi 2021, ko je prevzela tudi ambulanto v Zdravstveni postaji Semič, pokrivala pa je tudi antikoagulantno in urgentno ambulanto v Črnomlju.

»Zdravnica nas zapušča z 19. januarjem iz osebnih razlogov. Opredeljevala je okrog 820 pacientov. Kot tudi do sedaj bomo to nadoknadili z obstoječimi zdravniki, tako da bodo vsi pacienti dobili potrebne storitve,« zagotavlja direktor ZD Črnomelj Andrej Matkovič.

V zadnjem letu dni so ZD Črnomelj zapustili dva zdravnika in specializantka splošne medicine. Matkovič pravi, da gre za osebne odločitve posameznikov, na katere nimajo vpliva. »Tudi po pogovoru z zdravniki so ti povedali, da jim je bilo pri nas dobro in da so imeli dobre delovne pogoje. V življenju nas pa situacije peljejo po različnih poteh,« pravi direktor doma in zatrdi, da kljub temu vsi pacienti dobijo storitev, ki jo potrebujejo. So pa zato ostali zdravniki posledično bolj obremenjeni. Zato bi v ZD Črnomelj takoj zaposlili dva zdravnika družinske medicine, a se ob kritičnem pomanjkanju zdravnikov na področju družinske medicine v Sloveniji, to trenutno zdi misija nemogoče. Nove paciente v Črnomlju trenutno opredeljuje le še specialistka družinske medicine Marija Plut.

Luč na koncu tunela se kaže v zaposlitvi zdravnice iz Srbije in zdravnika iz Bosne in Hercegovine, kjer pa še vedno potekajo administrativni postopki. »Dokumentacija je oddana na ministrstvo. Čakamo odgovore, zaposlitve načrtujemo v poletnih mesecih. Gre za zdravnika urgentne medicine in zdravnico brez specializacije,« pojasnjuje Matkovič.

Sicer pa se, tako kot več slovenskih javnih zavodih, tudi v ZD Črnomelj pripravljajo na vzpostavitev ambulante za neopredeljene, vendar potrebni pogoji zaenkrat po besedah Matkoviča še niso vzpostavljeni. »Ambulanta za neopredeljene lahko prične z delom, ko javni zdravstveni zavod izčrpa vse možnosti opredelitve zavarovane osebe na splošnega osebnega zdravnika znotraj lastnega zavoda. Ko bomo izpolnili te pogoje, jo bomo tudi vzpostavili in o tem obvestili javnost,« nam je še povedal direktor ZD Črnomelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj