Na vsebino

Že drugi dan brez novih okužb, umrl še en človek

V nedeljo ob 616 opravljenih testiranjih pristojni že drugi dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, Število do zdaj potrjenih okužb v Sloveniji tako ostaja 1.439. Včeraj je umrl še en bolnik s covid-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 97. Do zdaj so v Sloveniji skupaj opravili 56.136 testiranj. V nedeljo je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 58 bolnikov, od teh jih je bilo 20 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili tri bolnike, je sporočila vlada.

"Za nami je res uspešen teden. Prvič po dveh mesecih v posameznem dnevu nismo zabeležili nobene nove okužbe. S tem smo dobili potrditev, da smo v samem vrhu držav po svetu v soočenju z epidemijo novega koronavirusa," je na vladni novinarski konferenci dejal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Kot je poudaril, vlada med drugim pripravlja tudi navodila za ponovno odprtje šol in vrtcev ter tretji sveženj ukrepov za pomoč gospodarstvu, pri čemer je Kacin posebej izpostavil turizem. "Zavedati se moramo, da lahko zelo hitro izničimo uspeh, ki smo ga v preteklih dveh mesecih z naporom dosegli," je poudaril Kacin. Raziskava o prekuženosti populacije z novim koronavirusom se je po njegovih besedah zaključila pretekli teden, predstavitev rezultatov je predvidena v torek.

Tomislav Mirković je povedal, da si v UKC Ljubljana za svoje bolnike želijo najboljše možne ventilatorje. "Ventilator ob nepravilni uporabi lahko dodatno poškoduje pljuča, seveda si tega ne želimo," je poudaril Mirković. "Govorilo se je, da bodo ljudje umirali, ker ne bomo imeli dovolj ventilatorjev za najbolj prizadete bolnike. Klinični center je šel skupaj z določenimi posamezniki iz Slovenije, ki so bili pripravljeni iti v razvoj ventilatorjev, v sodelovanje. Nekje so pripravljeni, da bi jih lahko ob novi krizi uporabili," je povedal Mirković.

Ko gre za ventilatorje, ki prihajajo v Slovenijo, je Mirković dejal, da so nekateri boljši in nekateri slabši. "UKC Ljubljana je šel tudi samostojno v dobavo ventilatorjev. Od tega je 50 zelo dobrih ventilatorjev in 54 nekoliko slabših ventilatorjev," je pojasnil Mirković. Pristojna komisija v UKC Ljubljana je po njegovih besedah dobila na pregled 90 tipov različnih ventilatorjev: "Do začetka epidemije smo ventilatorje lahko preizkušali na pacientih. Zdaj je bila situacija drugačna, v kratkem času je bilo treba pregledati večje število ventilatorjev," je dejal Mirković.

Vlada naj bi danes objavila poročilo o dobavi zaščitne opreme

Dobave zaščitne opreme so po oddaji Tarča na Televiziji Slovenija v javnosti dvignile veliko prahu. Opozicija je že napovedala interpelacijo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška oziroma interpelacijo celotne vlade pod vodstvom Janeza Janše. Kljub prepovedi zbiranja zaradi epidemije novega koronavirusa so v več mestih po Sloveniji že potekali protesti. K čimprejšnji razjasnitvi okoliščin je pristojne institucije pozval tudi predsednik republike Borut Pahor.

Vlada je na kritike pri dobavi zaščitne opreme in izbiri posameznih dobaviteljev odgovorila s pripravo poročila, ki so ga pristojni resorji pripravljali konec aprila in po začetku obravnave na vladi nanj oddali tudi pripombe. Po potrditvi na vladi lahko javno objavo poročila predvidoma pričakujemo še danes.

Geneplanet zavodu predlagal sporazumno prekinitev pogodbe

Medtem je Geneplanet, ki za državo dobavlja ventilatorje, po seriji odmevnih novinarskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zavodu za blagovne rezerve predlagal sporazumno razvezo pogodbe. Minister Počivalšek, ki kljub očitkom o lobiranju za sklenitev posla med zavodom in Geneplanetom za zdaj še uživa podporo premierja Janše, je ob tem pozval ministrstvo za zdravje, naj poda svoje mnenje o potrebnosti ventilatorjev, ki jih je oziroma jih je po pogodbi dolžen dobaviti Geneplanet.

Gantar: Imamo dovolj ventilatorjev

Minister za zdravje Tomaž Gantar zato od zavoda za blagovne rezerve pričakuje podatke o tem, koliko ventilatorjev je že bilo dobavljenih in koliko naj bi jih v Slovenijo še prišlo, katerega tipa, kdaj in po kakšni ceni. Gantar je medtem sicer že pridobil mnenje strokovne skupine, v kateri je za področje ventilatorjev pristojen zdravnik Marko Noč. Po njihovih informacijah imamo v državi trenutno 423 ventilatorjev, v to številko pa so vključeni tudi tisti, ki jih je že dobavil Geneplanet. Svojo plat zgodbe o nabavi ventilatorjev sirius R30 bo sicer danes popoldne v pisni izjavi za javnost predstavil tudi Geneplanet, še poroča STA.

Število okuženih v Sloveniji in po regijah lahko spremljate TUKAJ.

Število okuženih po vsem svetu pa lahko spremljate na povezavi TUKAJ.

Vir: Siol.net

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj