Na vsebino

Zeleni Jurij znova zlat

Jurij Petruna s priznanjem. Foto: Sani Može & N. P.
Jurij Petruna s priznanjem. Foto: Sani Može & N. P.

Minuli konec tedna je v Dutovljah potekal dvodnevni festival Gin & Brin, ki ga vse od leta 2017 prirejajo ljubitelji gina in brinjevca s Krasa – dežele brinja. Namen festivala je širjenje kulture uživanja gina in ozaveščanje obiskovalcev o njegovi zgodovini, o tradiciji brinjevca ter ponuditi priložnost slovenskim in tujim ‘craft’ destilarjem teh dveh pijač, da predstavijo svoje izdelke širši javnosti. Od leta 2020 organizirajo tudi ocenjevanje ginov in brinjevcev, v okviru katerega s pomočjo strokovne komisije podelijo priznanja najboljšim brinovim destilatom leta.

Na ocenjevanju je z ginom Zeleni Jurij oziroma Green George, znova sodelovala tudi mikrodestilarna Petriot, Črnomaljca Jurija Petrune. Strokovna ocenjevalna komisija je omenjeni gin v kategoriji ginov London dry nagradila z zlatim priznanjem. Green George je zlato priznanje v najprestižnejši kategoriji ginov na omenjenem festivalu sicer prejel že lansko leto.

Ocenjevanje je potekalo po 100-točkovnem sistemu, pri katerem je bilo treba za bronasto priznanje zbrati več kot 75 točk, za srebrno priznanje več kot 82,5 točk ter za zlato priznanje več kot 90 točk.

Na tokratnem ocenjevanju so sicer podelili šest zlatih, 19 srebrnih in 16 bronastih priznanj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj