Na vsebino

Zeliščarske delavnice v naravi

Zeliščarska kmetija pod Hrelenom, Društvo Arnika, društvo pridelovalcev in predelovalcev zdravilnih rastlin ter ZIK Črnomelj smo se povezali in skupaj pripravili zeliščarske delavnice v naravi. V petek, 8. septembra, smo tako v Starem trgu ob Kolpi, ob zeliščnem vrtu, z zeliščarko Margito Vehar destilirali sladki pelin in spoznali njegovo uporabno vrednost. Dr. Janko Rode, avtor knjige Zeliščni vrt, pa je udeležencem predstavil zeliščne vrtove kot so jih poznali nekoč in podal nasvete, kako zasaditi zeliščni vrt danes.

Gostitelj srečanja je bila Zeliščna kmetija pod Hrelenom, ki je letošnji dobitnik srebrnega priznanja za zeliščni ledeni čaj v sklopu mednarodnega kmetijsko živilskega sejma Agra. Lastnik kmetije, Igor Foršček, pa je postal tudi novi predsednik Društva Arnika. Srečanja v Poljanski dolini so se tako udeležili tudi drugi člani društva in priznani zeliščarji iz Zeliščne kmetije Kalan, Ekološke kmetije Metke Maček, Kmetije Maroša, Zeliščnega vrta Majnika, Ekološke kmetije Meglič in drugi.

Če bi želeli tudi vi pridobiti nova znanja o zeliščih in izdelkih iz zelišč, se nam pridružite v ponedeljek, 25. septembra 2023, ob 18. uri na Ljudski univerzi ZIK, kjer bo potekalo predavanje Uporaba zelišč - dolgoletna opazovanja in prenos znanja, v izvedbi strokovnjakov iz Botaničnega vrta Ljubljana.

Bližajo se tudi sedmi Dnevi zeliščarstva v Beli krajini. Poleg zeliščarskih delavnic za predšolske in šolske otroke, bo v petek, 29. septembra 2023, ob 19. uri na vrtu za Kulturnim domom Črnomelj koncert Vokalne skupine Lan s spremljevalno ponudbo lokalnega gina v izvedbi Napoleon Caffee in domačega ledenega čaja.

Osrednji dogodek Dnevov zeliščarstva pa bo v soboto, 30. septembra 2023, od 9. do 14. ure prav tako na Medgeneracijskem vrtu Kulturnega doma Črnomelj. Ne zamudite kulinaričnega doživetja, zeliščarskih in ustvarjalnih delavnic, sejma izmenjave semen in sadik, tržnice ponudnikov in podelitve priznanj za najboljšo domačo marmelado.

Spremljajte program Dnevov zeliščarstva v Beli krajini: PROGRAM

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj