Na vsebino

Žetev sivke, ki zdravi, diši in pomirja

Foto: ZIK Črnomelj
Foto: ZIK Črnomelj

Udeleženci projekta Socialne aktivacije na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj, so enega izmed sončnih in vročih dni izbrali za žetev sivke, zimzelene polgrmaste rastline, ki jo vzgajajo kot zelišče in za okraševanje. Na Kmetiji Zdravko Dren na Jugorju so jo pridno poželi, nato pa se v prijetni senci mogočnih dreves naučili, kako jo destilirati in kakšne so njene zdravilne lastnosti.

Z zanimanjem so opazovali, kako je Slavko Žagar iz nabrane sivke izdelal eterično olje in hidrolat. Eterično olje sivke, ki se ga pridobiva iz cvetja rastline tik preden se odpre, je poznano kot naravni antibiotik, antiseptik, antidepresiv in pomirjevalo. Z njim lahko odišavimo telo ali prostor, si pripravimo poživljajočo kopel ali ga uporabljamo v kombinaciji s priljubljenimi olji za masaže. Za konec pa so eterično olje uporabili še pri izdelovanju svečk iz čebeljega voska.

Pogled na vijolično polje sivke pa je tudi več kot čudovita fotografska kulisa.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj