Na vsebino

Živahen multikulturni svet na Jurjevanju v Beli krajini

Včeraj je potekala uradna otvoritev že 54. Jurjevanja v Beli krajini.

Čez dan je potekala gledališka predstava za otroke z Darkom Smetarkom, katere se je udeležilo več kot 200 otrok. Obiskovalci so obiskali rokodelski sejem, ulico lokalnih dobrot in se udeležili delavnice valčkov in izdelovali hranilnike iz odpadnih materialov. Na odprtem odru so nastopili učenci Glasbene šole Črnomelj, na malem odru pa etno glasbene skupine iz folklornih skupin Sabor Boricua iz Portorika, Djido iz Srbije in iz društva Vipava. Na srečanju otroških folklornih skupin »Pastirče mlado« so se predstavile skupine iz OŠ Loka Črnomelj, OŠ Mirana Jarca Črnomelj, iz Ivan Navratil Metlika, Oton Župančič Vinica, Vidovo, Oton Župančič Artiče in Dragatuš.

Večerni program so otvorili KUD Dobreč s tamburaškim koncertom, katerega gostje so bili Vokalna skupina Lan in Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj.

Po slavnostni besedi govornice Eve Štravs Podlogar, državne sekretarke na MGRT, je glavni oder pripadel folklornim skupinam FS Zeleni Jurij iz Črnomlja, FS Vipava, FA Dragatuš, FS Predgrad, FS Djido iz Srbije in FS Ballet Folklorico Sabor Boricua iz Portorika. Številno občinstvo je sredi nastopa srbske folklorne skupine za kratek čas iz dežja pod kap pregnala nevihta. Program se je nemoteno nadaljeval s folklornim nastopom, temu pa je sledil ognjeni show in plesni večer dunajskih valčkov ob spremljavi klasične glasbe Črnomaljskega godalnega kvarteta. Noč so zaključili Generator in Ana Pupedan z Janijem Kovačičem na VirejFestu.

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj