Na vsebino

Živkotova jama znova čista

Bela krajina velja za kraško zelo zanimivo pokrajino na jugovzhodu Slovenije. Premore veliko lepih in globokih jam, med katerimi so žal tudi onesnažene. Ena izmed takšnih je tudi pred dobrima dvema letoma odkrita in raziskana Živkotova jama (kat. št. 14 394), ki nosi ime po lastniku parcele, na kateri je jama. Leta 2021 so jo odkrili člani Jamarskega društva Rakek in že v zapisniku zapisali, da je onesnažena z mešanimi komunalnimi odpadki starejšega izvora. Jama je jamarjem lahko dostopna, v globino se namreč spusti zgolj za štiri metre, v dolžino pa meri 17 metrov.

Jamo si je spomladi letos ogledal tudi član Jamarskega kluba Krka, Janez Jerman, saj mu je to področje Tančne Gore dobro poznano. Ob obisku je spoznal, da gre za zelo onesnaženo jamo, ki se nahaja v bližini izvira Dobličice. »Jamarji se še kako dobro zavedamo, da so čiste jame predpogoj za čisto podtalnico, ki prihaja iz naših vodovodnih pip, zato je bilo jamo potrebno očistiti,« je poudaril Janez Jerman.

Tako je Janez s pomočniki Jernejem Fortuno, Tešem Aleksićem in Andražem Jermanom začel letos julija s čiščenjem jame. Letošnje poletje je zanje tako minilo v znamenju kar 17 čistilnih akcij, na katerih so nabirali smeti v vedra, iznašali odpadke iz jame, prebirali in razvrščali odpadke v različne vreče.

»Opravljenih je bilo 51 ur del, vendar delo še ni povsem končano. Iz jame je bilo do sedaj odstranjenih skoraj osem kubičnih metrov odpadkov, med katerimi prevladujejo plastenke, konzerve, oblačila, obutev, plenice in železo. Med odvrženimi smetmi v jami so bili tudi računalnik in monitor, pisarniški stol, preproga, umivalnik in wc školjka. Našlo se je tudi kar nekaj kosti domačih in divjih živali ter nevarnih odpadkov v obliki zdravil, baterij in lakov. Iz jame smo odstranil tudi 1,5 kubičnega metra presejane zemlje, lesa in kamenja. Tako je bilo iz jame skupaj odstranjeno dobrih devet kubičnih metrov materiala,« je naštel dolgoletni jamar. »Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili Komunali Črnomelj, ki nam je donirala PVC vrečke in skupaj z deponijo na Vranovičih in v Kanižarici poskrbela za pravilno ravnanje z odpadki,« je dodal.

»Koliko truda je potrebno vložiti v čiščenje kraške jame, se verjetno okoliški prebivalci, ki so v preteklosti odmetavali smeti v jamo, niso zavedali,« je še poudaril Janez Jerman. Ker je jam v Sloveniji že več kot 15.000, je skoraj nemogoče vse onesnažene jame v kratkem času očistiti. Jamarji vedno, ko je le možno, opozarjamo na nevarnost, ki jo predstavljajo onesnažene jame, a je njihovo čiščenje včasih izjemno težko. Dež spira smeti v njih in v veliko večini se v naše podzemlje izteka tudi še vedno preveč nevarnih snovi.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj