Na vsebino

Znani so prejemniki črnomaljskih občinskih priznanj

Starotrški župnik Jože Pavlakovič bo na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku prejel plaketo Občine Črnomelj.
Starotrški župnik Jože Pavlakovič bo na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku prejel plaketo Občine Črnomelj.

Črnomaljski občinski svetniki so na včerajšnji tretji redni seji odločili, da najvišje priznanje, plaketo Občine Črnomelj za leto 2022 prejme župnik Jože Pavlakovič, ki že več kot 32 let opravlja poslanstvo dušnega pastirja v župniji Stari trg ob Kolpi ter skrbi za ohranjanje poljanske kulturne, zgodovinske in verske dediščine. Leta 2006 je ustanovil tudi Terapevtsko skupnost Tav pri Sveti Družini, kjer odvisnike od drog usmerjajo na boljše življenjske poti. Znan je tudi po čudovitih jaslicah v župnijski cerkvi sv. Jožefa, ki jih leta 2005 prvič postavil sam.

Diplomo Občine Črnomelj za leto 2022 prejmejo podjetje Adria Dom iz Kanižarice, ki s svojim nenehnim razvojem in številnimi nagradami bistveno prispeva k prepoznavnosti občine Črnomelj, skavti lokalne enote Steg Črnomelj 1, ki so lani praznovali 30-letnico delovanja ter dolgoletni prostovoljni operativni gasilec in gasilski častnik II. stopnje Jurij Špehar.

Priznanja na področju kulture

Župančičevo plaketo za leto 2022 prejme Toni Verderber, ustanovitelj ter idejni in strokovni vodja narodno-zabavnega ansambla Tonija Verderberja, ki je v lanskem letu praznoval častitljivih 40 let obstoja.
Župančičevo diplomo za leto 2022 pa prejmeta Kulturno društvo Stari trg ob Kolpi, ki je v lanskem letu pripravilo projekt Uršek se druži, ki je uspešno povezal vse generacije Poljancev k druženju in ustvarjanju skozi zgodbe Poljanske doline ob Kolpi ter Fotoklub Črnomelj, ki je lani obeležil 20. obletnico delovanja.

Najboljši športniki v občini

Priznanje športnica leta 2022 prejme Loti Čufer za osvojeno bronasto medaljo na lanskem svetovnem prvenstvu v Abu Dhabiju med mladinkami. Poleg tega je osvojila še dve drugi mesti na mediteranskem prvenstvu in Balkan open v Banja Luki ter tri prva mesta na mednarodnih tekmovanjih v Mariboru, Dunaju in Italiji.

Priznanje športnik leta 2022 prejme Jakob Kavšek, ki je na članskem državnem prvenstvu zmagal v kategorijah modern solo, show solo, jazz mala skupina in show formacija. Na evropskem prvenstvu v show dance-u je postal vice evropski prvak med solisti in evropski prvak s formacijo. Na evropskem prvenstvu v jazzu in modernu je postal evropski prvak med modem solisti in jazz malimi skupinami. Na svetovnem prvenstvu v show dance-u si je priplesal drugo mesto med solisti, s formacijo pa postal svetovni prvak. Na svetovnem prvenstvu v modemu in jazzu je postal še svetovni prvak med modern solisti in jazz malimi skupinami.

Priznanje za športno ekipo leta 2022 si je prislužila košarkarska ekipa starejših deklic Osnovne šole Loka Črnomelj za doseženo 3. mesto na državnem prvenstvu v košarki za starejše deklice.

Pohvale pri urejanju in varovanju okolja

Brezo kot javno pohvalo pri urejanju in varovanju okolja v občini Črnomelj za leto 2022 prejme Javno podjetje Komunala Črnomelj - ekipa vzdrževanja mesta (vrtnarice), ki vestno in odgovorno srbi za ohranjanje sadik in čebulnic ter tako prispeva k trajnostni in ekološki naravnanosti opravljanja svojega dela.

Priznanje Breza si je prislužil tudi ljubiteljski botanik mag. Jernej Kavšek, ki je s svojim več kot dvajsetletnim delovanjem na področju raziskovanja divje rastočih orhidej Bele krajine, močno prispeval k varovanju in ohranjanju okolja, ozaveščanju prebivalstva o pomenu le-tega ter promociji Bele krajine.

Predloga za podelitev graje Kopina, ki se podeljuje osebam, ki so s svojimi dejanji oziroma opustitvami vplivali na neurejenost oziroma onesnaženost okolja, ni bilo, zato je ne bodo podelili.

Župančičeva priznanja bodo prejemnikom podeljena na osrednji občinski proslavi ob kulturnem prazniku, 7. februarja, ob 18. uri v Kulturnem domu Črnomelj. Občinska priznanja in priznanja na področju športa bodo podeljena na osrednji proslavi ob prazniku občine Črnomelj, 17. februarja, ob 18. uri prav tako v Kulturnem domu Črnomelj, ekološki priznanji Breza pa bosta podeljeni v aprilu, ko obeležujemo dan Zemlje.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj