Na vsebino

"Znanje je moč"

Zadnji marčevski dan, 31. marca, smo preživeli v odlični družbi. V goste je prišla pravnica, predsednica Državnega zbora Republike Slovenije in avtorica knjige, Gretin greh, Urška Klakočar Zupančič. Pogovor je potekal o tem, kako je avtorica prišla na idejo, da združi prvine splošnega in zgodovinskega romana. Rdeča nit romana je 17. stoletje, ko je svet preganjal čarovnice in je bilo bolje, da so ljudje živeli v nevednosti. A bile so izjeme; takšna je protagonistka prej omenjenega romana in njen oče. Skozi njun pogled na svet izvemo marsikaj o času v katerem se roman dogaja. Razkrila nam je tudi koliko sebe je »prezrcalila« v Greto Weber (po njej nosi knjiga tudi ime), ki je izjemno močna ženska, a jo doleti strašen konec. Avtorica nam je tudi razkrila načrte za prihodnjo knjigo. Pogovor je spretno moderiral Aleksander Riznič, za popestritev dogodka pa sta poskrbeli nadarjeni učenki petja v Glasbene šole Črnomelj, Lara Klevišar in Neža Barič, ki se učita pri prof. Galini Tubeishat.

Za pokušino: »Strahotno bi bilo, da bi našli vse te knjige, vse te zapise,« je rekel oče. »Tega znanja in misli ne smemo izgubiti, zato je pomembno, da nikoli nikomur ničesar ne poveš« Navajena sem že bila, da sem hranila očetove skrivnosti o heretičnih knjigah. Odkar me je oče učil branja in pisanje, sem znala držati usta zaprta«. (stran 268)

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj