Na vsebino

Znova trimestno število dnevnih okužb

V četrtek je bilo po 1686 opravljenih PCR-testih potrjenih 116 okužb, pozitivnih je bilo 6,9 odstotka izvidov.

V bolnišnicah se zdravi 30 covidnih bolnikov, kar je eden več kot dan pred tem. Zdravljenje na oddelkih za intenzivno terapijo potrebuje devet bolnikov.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb po zadnjih podatkih sledilnika znaša 79, 14-dnevno povprečje števila okužb na 100.000 prebivalcev pa 46.

V Beli krajini v četrtek niso odkrili novih okužb, dan prej eno v Črnomlju.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Beli krajini 20 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 13, Metlika 5, Semič 2.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo do zdaj s prvim odmerkom proti covidu-19 cepljenih dobrih 915 tisoč ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa več kot 804 tisoč. Precepljenega je 38,1 odstotka prebivalstva.

Test za vstop v Slovenijo mogoče opraviti tudi v BiH-u

Vlada je v sredo na dopisni seji spremenila odlok o določitvi pogojev vstopa v državo zaradi zajezitve covida-19, s katerim je med države, katerih PCR- in hitre antigenske teste priznava Slovenija, dodala Bosno in Hercegovino.

Hitri ali PCR-test se tako ob vstopanju v Slovenijo upošteva kot ustrezen, če je opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, Republiki Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na nadzornih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji.

Vlada je ob tem v odlok dodala še pogoje za priznavanje PCR-testa ali hitrega antigenskega testa iz vseh preostalih tretjih držav, ki niso izrecno navedene v odloku. Tak test je ustrezen, če hkrati vsebuje vsaj enak nabor podatkov kot test PCR- ali hitri test, izdan v državi članici EU-ja ali schengenskega območja, podatke o vrsti testa, podatke o izdajatelju potrdila in datum izdaje potrdila, če je opremljen s kodo QR v skladu s standardi in tehnološkimi sistemi, ki so interoperabilni s sistemom evropskega digitalnega covidnega potrdila (EU DCP) in če omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti potrdila na enak način kot EU DCP.

Negativni rezultat PCR-testiranja ne sme biti starejši od 72 ur od odvzema brisa, rezultat hitrega testiranja pa ne sme biti starejši od 48 ur. Ob tem je vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno mogoč tudi ob predložitvi veljavnega dokazila o cepljenju ali od deset dni do šest mesecev starega pozitivnega PCR-testa oz. dokazila o prebolelosti covida-19.

Vir: STA, MMC, Sledilnik covid-19

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj